Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Trivs djuren så har man igen det många gånger om”

Ett liv så nära det naturliga man kan komma i storskalig produktion – eller ett liv bakom galler. För Otto Ellerström var valet lätt när han blev med värphöns.
– Vi ville ha en djurhållning som var up to date, sådan som konsumenterna vill ha den.

Snön yr och kylan biter. Vinterträdgården och de åtta hektaren snötäckta fågelrastgårdar som omger hönsstallet på Larsbo gård ligger tomma. Det är för kallt att vara ute för en värphöna.
Värpstallet på Larsbo har varit i drift sedan hösten 2010.
– Ekologisk produktion är dyrare och kräver mer än andra produktionsformer. Men trivs djuren så har man igen det många gånger om. Allt blir bättre, från skötsel till äggkvalitet, säger Otto Ellerström.
Som en tältrad med brandgula förhängen löper längorna av värpreden i två våningar rakt genom det 125 meter långa stallet. Här värper 18 000 hönor lika många ekologiska ägg om dagen, totalt sju ton i veckan eller närmare 360 ton om året.
På ömse sidor om värpredena sitter pullorna på sina pinnar enligt en strikt rangordning: störst och starkast högst upp. De dubbla löpande banden som samlar upp äggen under de lätt sluttande redena speglar hierarkin: äggen på det övre bandet är både fler och större.
Det jättelika hönshuset på Larsbo är indelat i sex sektioner med 3 000 individer i vardera. Genom datoriserad tillförsel har hönorna fri tillgång till vatten och mat och pickar i sig två ton foder om dagen.
– Går det åt för mycket eller för lite får man gå några extra rundor i stallet. Det kan vara en signal om sjukdom, eller om att något är fel, säger djurskötaren Lotta Svensson, som har hand om de bevingade äggläggarna.
Från stallet kan hönorna gå rakt ut i en täckt vinterträdgård som med ett tunt nät skiljs från gräsrastgårdarna i det fria.
Under den varmare delen av året får nätet stå öppet och hönorna går självmant in i stallet när mörkret faller.
Om morgontimmarna är det äggläggningstid och fullt kackel i stallet.
– Hönorna vill ju tala om för varandra att de har värpt ett ägg, säger Otto Ellerström.
Ett svenskt eko-ägg produceras enligt KRAVs regelverk och hela produktionskedjan, från kycklinguppfödning till värpande höna, är ekologisk.
– Det ekologiska konceptet är tydligare för ägg än för kött, menar Otto Ellerström.
– Ta till exempel två tjurar. Det är svårt att se vilken som är ekologisk och vilken som inte är det när båda går ute i sin hage. Men en höna som har fått picka fritt utomhus jämfört med en som suttit i en bur i hela sitt liv – den skillnaden tror jag är lättare för kunden att förstå.
Gödseln från eko-hönsen säljs till ekologiska odlare. Otto Ellerströms mål är att så småningom själv gå över till eko-grödor.
– Det är steg två. Att bli ett helt ekologiskt lantbruk, själva ta vara på gödslet från hönsen och bli självförsörjande på foder.
Mellan 53 och 73 gram ska ett ägg väga för att bli godkänt för försäljning i butik. Ägg som är smutsiga, tunnskaliga, för små eller för stora plockas bort av Lotta Svensson.
Packmaskinen vänder de godkända äggen med den trubbiga änden uppåt, så att äggulan hamnar mitt i ägget, och släpper ner dem i de väntande äggflaken.
En del av de ägg som faller utanför viktramarna säljer Ellerströms i sin äggabod i Stora Slågarp. På senare tid har även skolor och kommuner visat intresse för äggen från Larsbo. Otto Ellerström hoppas på framtida användningsområden även för de höns som fullgjort sin äggläggartjänst och gått till slakt.
– Kocken som var här från Vellinge kommun ville ha dem till hönsgryta. Man skulle kunna göra ekologisk kycklingleverpastej, sån finns inte att köpa idag. Här finns hur många möjligheter som helst.

Hur gammalt är ägget?

Titta på äggets bäst-före-datum och räkna 28 dagar bakåt i tiden så får du veta hur gammalt ägget är.
Ägg håller sig i upp till två månader i kylskåp.

7

miljoner värphöns (cirka) och runt 300 äggproducenter (med mer än 350 höns) finns det i Sverige.

800 000

hönor är ekologiska och kommer från cirka 100 äggproducenter.

2013

var Sverige i stort sett självförsörjande på ägg. Källa: Svenska Ägg, Jordbruksverket.

Kan ägget jag köper i butik bli en kyckling?Ja, om ...

Ja, om
Hönan som värpt det gått med tupp och blivit befruktad
... och ...
Om betingelserna för artificiell ruvning är de rätta. Befruktade ägg behåller livsgnistan mycket länge om de förvaras svalt.

Så bildas ett ägg

En höna börjar lägga ägg när hon är könsmogen, vid cirka 18-20 veckors ålder.

På väg ut genom hönans äggledare bildas äggula, äggvita och skal.

Hönan bär på flera ägg i olika stadier. På så sätt kan hon värpa ett ägg om dagen.

Ägget färdigbildas oavsett om hönan blivit befruktad eller ej.

Många hönor i äggproduktion möter aldrig en tupp.

Hönorna hålls i produktion fram till slakt, då de är 80 veckor gamla.

Gå till toppen