Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Georg Suttner

Professor Georg Suttner, 91 år, Stockholm, har avlidit. Hans närmaste är sonen Rudolf med familj.

Georg Suttner gick ur tiden lugnt och stilla den 28 januari.
Han gjorde en unik insats i svenskt konstliv. Han ställde ut över hela landet och är representerad bland annat på Moderna museet i Stockholm, ett flertal museer runt om i Sverige och i Statens konstråds samlingar med ett tjugotal verk.
Hans måleri hör hemma i en västsvensk modernistisk tradition, samtidigt som det befruktats och stimulerats av möten med konst och konstnärer från andra länder, särskilt Frankrike.
Han var med i konstnärsgruppen Aktiv färg, som framträdde i början av 1960-talet och ställde ut bland annat i Stockholm och på Lunds Konsthall. I gruppen ingick även Ulf Trotzig, som avled i oktober.
Suttner har också ställt ut i konsthallen i Staffanstorp och på Galleri Jäger & Jansson i Lund och har utfört offentliga arbeten på många håll i landet. Hans framgångar som konstnär ända upp i hög ålder gav honom en auktoritet, som förstärktes av hans internationella utbildning i Paris för Fernand Léger och vid konstakademierna i Köpenhamn, Oslo och Stockholm.
Georg Suttner gjorde också en unik insats som konstpedagog. Han var tidigare rektor för Kungliga Konsthögskolan, professor i målning och prefekt vid konsthögskolan i Umeå, samt huvudlärare och prefekt vid konsthögskolan Valand i Göteborg.
Han har även undervisat vid Kunstakademiet i Trondheim och var tillsammans med Arne Isacsson grundare av och ledare för Gerlesborgsskolan. Många av hans elever blev sedan framstående konstnärer.
Något som karakteriserade Georg Suttners konstnärliga och pedagogiska gärning var nyfikenheten, viljan att ompröva, att diskutera, att inte slå sig till ro. Särskilt viktig var hans förmåga att se och att förmedla vad han såg på ett konkret och tydligt sätt.
Under hela sitt konstnärliga liv ägnade han sig åt diskussioner om måleriets förutsättningar och möjligheter i kombination med eget målande. Som få har han lyckats kombinera en framgångsrik verksamhet som konstnär, pedagog och skolchef.
Hans minne är ljust och saknaden stor hos oss som hade förmånen att få vara hans elever. Vi tänker med glädje på allt han gett oss. Våra varmaste tankar går till hans närmaste.
Göran Hermerén
Gå till toppen