Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Okunskap om halal leder till att människor misstänkliggörs

I Sverige finns det många muslimer, infödda eller hitflyttade. Trotts detta har många inte accepterat muslimer som en del av det svenska samhället. I debatten om halalmat i Svedala hörs kommentarer som ”Skicka hem dem och låt våra barn få riktigt mat” (denna är från en intervju i Studio Ett i Sveriges radio). Detta visar ett sätt att se på det svenska samhället, som något där svenska muslimer inte hör hemma. Det visar också på okunskap om själva halalmaten.
Halalmat är inte enbart kött. Det är all mat som är tillåten för en muslim att konsumera, som mjölk, vegetabilier, svampar, fisk och halalslaktat kött. Det är väldigt lite mat som jag anser vara haram (otillåtet för en muslim att äta).
Slakten av kycklingen som äts i Svedala sker i enlighet med dansk djurskyddslag. Det har både Danpo och Kronfågel förklarat. Enda skillnaden i det här fallet är att slaktaren är muslim och säger ”I guds namn slaktar jag nu 10 000 kycklingar” i samband med slakten. De flesta islamiska källor som jag känner till (exempelvis halalcertifiering.se) godkänner bedövning vid halalslakt och Statens jordbruksverk godkänner sådan halalslakt som metod.
Det är inte konstigt att vettskrämda människor kastar ur sig kommentarer som den i radion när det förekommer så mycket felaktig information och fördomar om islam och muslimer. Det finns personer som kallar sig islamexperter som liknar koranen vid Mein kampf. Det finns till och med exempel på läroböcker i religion som redovisar att experter är oense om huruvida det är plågsamt med halalslakt eller inte men skriver att kosherslakt ska ske så skonsamt som möjligt, trots att slakten sker på samma sätt.
Jag har läst en översiktskurs i animalieproduktion på Sveriges lantbruksuniversitet, men kan inte minnas att halalslakteri ens nämndes. På universitet skulle saklig kunskap kunna genereras om intresset fanns i samhället.
Jag anser att debatten om Svedala egentligen inte handlar om hur djuret mår eller om kvalitet på mat. Det handlar om att det är en muslim som slaktar kycklingen och nämner guds namn i samband med slakten. Vissa hävdar att detta inte är en del av "vår svenska, kristna tradition", men det skadar inget tradition här. Sveriges muslimer måste också få äta, inklusive barn och ungdomar på skolor i kommunerna.
Jag är muslim och ser inga konflikter mellan att vara muslim och en anständig medborgare. Jag som svensk och agronomstudent inser vikten av att samhället konsumerar närproducerad mat. Jag väljer svensk mat före importerad oavsett varifrån den kommer, bara den är halal.
Okunskap som den i Svedala kan övergå i avsky. Det finns många exempel på muslimer som har problem på grund av sin tro. Kvinnor trakasseras för att de bär hijab, moskéer utsätts för vandalisering. I Flen slängdes grisben in i moskén och glasdörrar och fönster krossas ofta. Sådant händer som följd av att okunskap leder till att människor misstänkliggörs. För då tar vissa det för självklart att man får utsätta dessa människor för plågeri - något vi inte vill att våra djur utsätts för.
Abdurahman Hussein, agronomstudent
Gå till toppen