Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brittiskt band fyllde tomrum mitt i turbulensen på Maldiverna.

Under förra året utspelade sig en konflikt i Maldivernas huvudstad Malé. Precis som i Thailand fortsatte firandet av smekmånader på öarnas hotellanläggningarna medan politiska konfrontationer fyllde huvudstaden inför ett dramatiskt presidentbyte. Ett val togs om flera gånger. Aktivister på båda presidentkandidaters sidor möttes i dels fredliga protestaktioner, dels flera uppmärksammade våldsdåd.
Room 6.Bild: Deniz Saylan
På Maldiverna är musikunderhållning av religiösa skäl inte tillåten utanför hotellens fredade zoner, men ett litet brittiskt pubband lyckades under hela valåret räknas som ett undantag: en ung oskyldig trio med vackra luftiga melodier, rytmiskt gitarrspelande och r&b-covers. De heter Room 6 och spelar till vardags på inrökta Londonställen, när de inte lägger upp Youtubevideor på sig själva sjungande i en taxi som tillhör pappan till en av medlemmarna.
Men Room 6:s karriär på Maldiverna blev annorlunda. Under året byggde de en fanskara på hundratals maldiver som, svältfödda på livespelningar, följde det lilla bandets turné i landet. De egna låtarna ”Puzzle Pieces” och ”If I Was Your Man” släpptes och ringade in trions Bruno Mars-sound, den enda ljudbild tillräckligt ofarlig för att ges plats i den infekterade politisk miljö Malé blivit.
Samtidigt sparade gruppen pengar hemma i London för att i år kunna spela in ett riktigt album. Men även där hemma blev en Room 6-medlem, med släktband till en av de rivaliserande presidentkandidaterna, mer och mer indragen i maldivisk politik.
På deras Youtubekanal officialroom6 går resan mellan världspolitik och brittisk poptradition att följa.

Tips

Fatima: La Neta (musikvideo)
Kwabs: Wrong Or Right (musikvideo)
Cleo & Kristin Amparo: Vem e han (låt)
Gå till toppen