Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Brittiskt band fyllde tomrum mitt i turbulensen på Maldiverna.

Under förra året utspelade sig en konflikt i Maldivernas huvudstad Malé. Precis som i Thailand fortsatte firandet av smekmånader på öarnas hotellanläggningarna medan politiska konfrontationer fyllde huvudstaden inför ett dramatiskt presidentbyte. Ett val togs om flera gånger. Aktivister på båda presidentkandidaters sidor möttes i dels fredliga protestaktioner, dels flera uppmärksammade våldsdåd.
Room 6.Bild: Deniz Saylan
På Maldiverna är musikunderhållning av religiösa skäl inte tillåten utanför hotellens fredade zoner, men ett litet brittiskt pubband lyckades under hela valåret räknas som ett undantag: en ung oskyldig trio med vackra luftiga melodier, rytmiskt gitarrspelande och r&b-covers. De heter Room 6 och spelar till vardags på inrökta Londonställen, när de inte lägger upp Youtubevideor på sig själva sjungande i en taxi som tillhör pappan till en av medlemmarna.
Men Room 6:s karriär på Maldiverna blev annorlunda. Under året byggde de en fanskara på hundratals maldiver som, svältfödda på livespelningar, följde det lilla bandets turné i landet. De egna låtarna ”Puzzle Pieces” och ”If I Was Your Man” släpptes och ringade in trions Bruno Mars-sound, den enda ljudbild tillräckligt ofarlig för att ges plats i den infekterade politisk miljö Malé blivit.
Samtidigt sparade gruppen pengar hemma i London för att i år kunna spela in ett riktigt album. Men även där hemma blev en Room 6-medlem, med släktband till en av de rivaliserande presidentkandidaterna, mer och mer indragen i maldivisk politik.
På deras Youtubekanal officialroom6 går resan mellan världspolitik och brittisk poptradition att följa.

Tips

Fatima: La Neta (musikvideo)
Kwabs: Wrong Or Right (musikvideo)
Cleo & Kristin Amparo: Vem e han (låt)
Gå till toppen