Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mellan hötapparna: en åsnas försvarstal

Ibland är det lite spännande att vara ett offer för stridiga viljor. Den här åsnan virrar just nu mellan hötapparna: Är skivan innerst inne bra eller inte?
Per Störby.Bild: Kitty Störby Jutbring
Per Störby är en av landets mest nytänkande och personliga artister, som ledare och kompositör för den fascinerande New Tide (tidigare Tango) Orchestra. På första soloplattan ”Dance of the Diaper Fairy” (Hoob) har Störby dock lagt undan sin bandoneon och spelar egna pianostycken.
Han får mig irriterad och glad samtidigt. Å ena sidan känns det som om Störby valt en lätt väg. Han latar sig ofta med låtsluten, klipper bara av där det passar, och mejslar knappt ut en enda melodi. Det får i stort sett räcka med ackorden och harmoniföljderna, även när en violin och en cello läggs till. Spåret ”Someone Else Is Here” är exempelvis ett slags ”Månskenssonaten” minus meloditonerna.
Här placerar sig Per Störby också mitt i en bekväm, arbetsbesparande trend. Många släpper idag melodifattig musik där fokus i stället sätts på sound och atmosfär och vägen till filmsoundtracket ligger öppen.
Å andra sidan då?Ja, musiken är ofta mycket vacker och jag känner mig just nu lite beroende av öppningsspåret ”Sleep”. Minst lika viktig är den helt speciella stämning som Per Störby bygger upp, med kopplingar till Michael Nyman och Arvo Pärts minimalism, klassisk romanskonst, Debussy, Ravel och den argentinska tangons laddning och längtan.
Man blir helt enkelt fast i lyssnarfåtöljen, trots invändningarna, och sjunker lite djupare för varje genomspelning. Medan den sura hötappen retfullt petar en i örat.

Tips

Ulvsand & Hjetland (album (Go’ Danish Folk Music))
Robben Ford: Different People (albumspår)
Oscar Peterson & Ben Webster in Hannover 1972 (Youtube. Se även nya cd:n ”During This Time”)
Gå till toppen