Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pop och underjordisk skönhet efter Alliansen

Alliansen sprack, men ledarfiguren fann en ny plats i Underlandet: en varmt omslutande och färgstark plats, där poprefränger gör sällskap av trans, samplad mystik och oförställd skönhet.

Eric Berglund, även kallad Ceo, är aktuell med nya plattan Wonderland.Bild: Elizaveta Porodina
Han heter Eric Berglund, men har sedan tiden i Tough Alliance kallat sig Ceo. ”Wonderland” är andra albumet.
– Den där spännvidden var nog precis vad jag var ute efter, säger han. Jag är väldigt förtjust i poplåtar, och kunde inte låta bli att göra sådana. Men jag tillät mig också att släppa det för några spår.
Nya albumet är ett samarbete med Dan Lissvik, tidigare i Studio.
– Jag förstår inte folk som kan samarbeta med andra på distans. Dan och jag har känt varandra i tio år, med den tillit det för med sig. En förutsättning för mig.
– Hans uppdrag var mycket att få ihop det på slutet. Jag är dålig på att fatta beslut. Sedan har han bidragit med rent ljudmässiga saker.
En del samplingar är verkligen bara ”rent ljudmässiga”. Andra pockar mer på uppmärksamhet, som en samplad monolog från ”Feathered Cocaine”, en dokumentär om al-Qaida.
– Ibland är det viktigt vad som sägs, men med andra samplingar är det bara en känsla jag vill förmedla. Då kan jag ta saker ur sitt sammanhang, det kan lika gärna vara något från ”Top Model”. Tanken var aldrig att visa vägen till dokumentärfilmen.

Fler aktuella

Måns Zelmerlöw har på sina senaste plattor varit helt uppslukad av julen, men julen är slut. Den är inte det enda som tagit slut, kan man sluta sig till när man hör ”The Barcelona Sessions” som är hans nya album. Det är ett mer personligt album; tillblivelsen jämför han själv med ”en lång terapisession”.
Musiken drar mot Coldplay och Robbie Williams. Producenten Robert Habolin har spelat i princip rubbet. Några av texterna har skrivits med hjälp av Melodifestivalsbekanta Sharon Vaughn.
Broken Bells är duon där Brian Burton, mer känd som producenten Danger Mouse, samarbetar med James Mercer från The Shins. Nya albumet, det andra, heter ”After the Disco” och är, tja, lite mindre discopräglat och hamnar närmare indiepop.
Suzanne Vega (bilden) har, som skivartist, ägnat de senaste åren åt äldre låtar som hon spelat in på nytt och gett ut på fyra album. ”Tales From the Realm of the Queen of Pentacles” är hennes första album med nya låtar sedan 2007.
Min stora sorg, känner ni till den? Jo, den går att köpa för pengar — eller att strömma. Bakom namnet står Anso Lundin, musiker och sångerska från Gävle med smak för det dramatiska. Utöver egna låtar gör hon på sitt debutalbum en cover på Kaahs ”Innan du går”.
Raubtiers förra hette ”Från Norrland till Helvetets port”. Hur går man vidare därifrån? Svar: Man gör albumet ”Pansargryning”, med låttitlar som ”Leviatan”, ”Dieselrök” och ”Panzarmarsch”.
Name the Pet, det vill säga Hanna Brandén, introducerade sig med dansant electronica. Men framtiden? Där blir vi lite mer introverta, men gör fortfarande vår popmusik med laptop — i alla fall att döma av ”Future/Now”, hennes nya album.
Katy B, brittisk danspopstjärna, ger ut ”Little Red”. De redan släppts singelspåren ”5AM” och ”Crying For No Reason” ingår.
Don Airey, numera mest känd för att ha ersatt Jon Lord i Deep Purple, ger ut ”Keyed Up”. Instrumentalspår varvas med låtar, där främst Carl Sentance sjunger. Gary Moore spelar på ”Adagio”.
Gå till toppen