Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två tolkningar inbjuder till öronövningar

Sticker man in huvudet mellan två speglar och försöker se oändligheten får man tji. Ögat skymmer sikten för sig självt. Kanske är Arvo Pärts ”Spiegel im Spiegel” (Spegel i spegel) från 1978 ett bud på hur det faktiskt är där inne i den gäckande spegelsalen. Under tio minuter bildar brutna treklanger en rymd där skalor långsamt rör sig upp och ned.
Malin Broman och p Simon Crawford-Phillips.Bild: Simon Eadon
En inspelning med violinisten Malin Broman och pianisten Simon Crawford-Phillips har just kommit ut på Naxos, men någon skiva finns inte. Man får lyssna på hemsidan eller i Itunes. Pianots klang är kristallklar och rytmen alldeles jämn, fiolklangen är genomgående dämpad. De små ojämnheter som ändå finns verkar vara oavsiktliga.
Att denna tolkning är just en tolkning blir tydligt när man jämför med hur Gidon Kremer och Naoko Yoshino spelar stycket på fiol och harpa. Den inspelningen finns på Spotify.
Ibland är Kremers ton svagare, ibland starkare än Bromans och han har ett mer varierat vibrato. Framför allt bejakar han, och förstås producenten, de olika skrap- och gnisselljud som den rådande klassiska fiolkulturen annars brukar betrakta som en oönskad biprodukt till den riktiga tonen.
Yoshinos harpspel är sprött men med vissa markerade toner.
Om man nu ska tolka dessa båda tolkningar – och det ska man – kan de sägas vara ute efter olika saker. Bromans och Crawford-Phillips tolkning gestaltar oändligheten som ren form, Kremers och Yoshinos en mänsklig reaktion. Vilken tolkning är då bäst? Viktigare än ett svar på den frågan är att tolkningarna, satta sida vid sida, erbjuder lyssnaren en möjlighet att öva öron och fantasi.

Tips

Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel - performed on violin and harp (album)
Arvo Pärt: Symfoni nr 3 (album)
”Operaator Kõps seeneriigis” (Kameraman Kõps i svamplandet), med filmmusik av Pärt (Youtube)
Gå till toppen