Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varför nöja sig med bara ett debutalbum?

I takt med att fler enstaka låtar cirkulerar i olika former, många gånger långt innan ett album ens är påtänkt, blir uttrycket ”det svåra andra albumet” alltmer förlegat. Det är i större utsträckning redan på debutskivan som högt ställda förväntningar antingen infrias eller krossas. Varför ska man då nöja sig med bara ett enda svårt förstaalbum?
Alpaca Sports.Bild: Per Möller
När Alpaca Sports, som ägnat de två senaste åren åt att återupprätta tweepopens skamfilade rykte, nu släpper sin debut ”Sealed With a Kiss” (Luxury, 23/2) åtföljs den av en bonusskiva. De som förbeställer får även ”Bella’s Mixtape” med covers och mixar av deras låtar. Den största skrällen är att de lyckats sparka liv i Red Sleeping Beauty, pre-Acid House Kings-bandet som snoozat sedan 1997. Egentligen behöver inte de fina popvimplarna på ”Sealed With a Kiss” några konfettibomber, men de gör allting lite roligare.
Den reinkarnerade versionen av bandet My Little Pony, norska Making Marks, ger i veckan ut sin första skiva under nytt namn. Efter två album börjar de om och stirrar nu återigen förväntansfulla lyssnare i vitögat med sitt andra debutalbum, den folkigt nedtonade indiepopskivan ”A Thousand Half-Truths” (Fika Recordings, 3/2).
Eller så kan man göra som New York-baserade Habibi vars titellösa debutalbum nyss släppts för andra gången (Burger Records, 28/1).
Första utgåvan var dock bara en limiterad kassett, och det är utan tvekan för mänsklighetens bästa att deras skiva nu har en chans att höras av fler. För 60-talsosande girlgroup-pop filtrerad genom ett punkigt lo-fi-filter kan det aldrig finnas för mycket av.

Tips

Alpaca Sports: Sealed With a Kiss/Bella’s Mixtape (album/bonusskiva)
Habibi: Habibi (album)
Making Marks: A Thousand Half-Truths (album)
Gå till toppen