Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Varför nöja sig med bara ett debutalbum?

I takt med att fler enstaka låtar cirkulerar i olika former, många gånger långt innan ett album ens är påtänkt, blir uttrycket ”det svåra andra albumet” alltmer förlegat. Det är i större utsträckning redan på debutskivan som högt ställda förväntningar antingen infrias eller krossas. Varför ska man då nöja sig med bara ett enda svårt förstaalbum?
Alpaca Sports.Bild: Per Möller
När Alpaca Sports, som ägnat de två senaste åren åt att återupprätta tweepopens skamfilade rykte, nu släpper sin debut ”Sealed With a Kiss” (Luxury, 23/2) åtföljs den av en bonusskiva. De som förbeställer får även ”Bella’s Mixtape” med covers och mixar av deras låtar. Den största skrällen är att de lyckats sparka liv i Red Sleeping Beauty, pre-Acid House Kings-bandet som snoozat sedan 1997. Egentligen behöver inte de fina popvimplarna på ”Sealed With a Kiss” några konfettibomber, men de gör allting lite roligare.
Den reinkarnerade versionen av bandet My Little Pony, norska Making Marks, ger i veckan ut sin första skiva under nytt namn. Efter två album börjar de om och stirrar nu återigen förväntansfulla lyssnare i vitögat med sitt andra debutalbum, den folkigt nedtonade indiepopskivan ”A Thousand Half-Truths” (Fika Recordings, 3/2).
Eller så kan man göra som New York-baserade Habibi vars titellösa debutalbum nyss släppts för andra gången (Burger Records, 28/1).
Första utgåvan var dock bara en limiterad kassett, och det är utan tvekan för mänsklighetens bästa att deras skiva nu har en chans att höras av fler. För 60-talsosande girlgroup-pop filtrerad genom ett punkigt lo-fi-filter kan det aldrig finnas för mycket av.

Tips

Alpaca Sports: Sealed With a Kiss/Bella’s Mixtape (album/bonusskiva)
Habibi: Habibi (album)
Making Marks: A Thousand Half-Truths (album)
Gå till toppen