Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi måste luckra upp och leka med våra normer”

Skådespelaren och regissören Helena Bergström har alltid vågat korsa gränser. Rädd har hon aldrig varit - och blir hon ledsen söker hon kraft hos djuren.

”Mina barn är snart vuxna och det är en ny fas i livet. Den går jag in i med tillförsikt, för det finns ett skönt lugn i att åldras, man behöver inte göra sig till längre. Men samtidigt är det uppenbart vilken skillnad åldrandet innebär för manliga och kvinnliga skådespelare. För män kan det vara lite charmigt. För kvinnor? Ja, där är synen en annan”, säger Helena Bergström om att fylla 50.Bild: Erik Mårtensson/ TT
Repetition pågår för fullt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Helena Bergström spelar titelrollen i Stig Larssons pjäs ”VD”, en roll som ursprungligen skrevs för en man.
Det är inte första gången hon korsar könsbarriären som skådespelare, och halvt på skämt, halvt på allvar säger hon att hon har börjat kompensera stigande ålder med att fiska även bland traditionella mansroller.
Att rollerna för äldre kvinnor är färre än för äldre män är ett välkänt faktum, men för Helena Bergström är det också spännande och intressant att gå över gränser och vända på perspektiven inom teatern.
– Jag tror att vi måste luckra upp och leka med våra normer och bli medvetna om hur vi tänker, om vi ska kunna förändra något.
– Jag längtar efter en totalt jämlik värld, på alla plan, och samma rättigheter för alla.
Gränsöverskridande är hon också i sitt sätt att gå mellan film och teater, och mellan den lätta underhållningen och den tunga dramatiken. Hon har inga svårigheter att gå från en musikalroll i ”Hairspray” till att spela fru Alving i ”Gengångare”.
Den klassiska dramatiken ligger henne varmt om hjärtat, men hon älskar också filmrollerna, ”film är ju min stora passion”. Som skådespelare öser hon ur samma källor vare sig hon gestaltar Nora i ”Ett dockhem”, sångerskan Edith Piaf eller Fanny i ”Änglagård”.
– Jag har ett engagemang i vad jag än gör: jag vill nå ut till en publik, och jag vill berätta någonting. Om det är en ”Fröken Julie” här, eller en film av Colin [maken och regissören Colin Nutley, reds. anm] där, så är det ändå alltid berättandet som är drivkraften.
– Och den känslan har bara blivit starkare på senare år.
Ett sätt att ta större del av berättandet har varit att börja regissera. Sedan debutfilmen ”Se upp för dårarna” 2007 har hon gjort två till, och hon letar ständigt efter nya intressanta projekt.
Du är den tredje generationen i din släkt som arbetar i branschen. Får man mer självförtroende med din bakgrund?
– Nej, tvärtom tror jag. Jag var med i något som min pappa regisserade när jag var jätteung, men för mig var det väldigt viktigt att gå min egen väg.
– Men jag har inte haft det som min dotter, som vill hålla på med teater och som dras med ett efternamn som kan leda till förutfattade meningar. Jag behövde inte dras med den här offentligheten i min barndom.
Hon har valt ett yrke där man blir bedömd och kritiserad. Det är lätt att det kryper under huden på en, och något Helena Bergström är stolt över i sin karriär är att hon inte har varit rädd.
Ledsen – ja, men aldrig rädd för att ta nästa steg. Det var ett råd hon fick från sin mentor Ernst-Hugo Järegård, som hon spelade mot i urpremiären av just ”VD” 1987: Lyssna inte för mycket på vad folk tycker.
Kraft och inspiration söker hon hos sin familj, och hos djuren: hästen, hundarna, katterna. Hon är ”besatt av djur”, säger hon.
– Djuren bedömer en inte. De bara är, lite som barn.

50Helena Kristina Bergström Nutley

Gör: Skådespelare och regissör.
Bor: Lägenhet på Kungsholmen och ett lantställe nära Stockholm.
Familj: Gift med regissören Colin Nutley, barnen Molly, 18, och Tim, 16 år, och bonussonen Daniel med familj.
Aktuell: Spelar vd:n i pjäsen ”VD” som har premiär på Stadsteatern i Stockholm den 14 februari. Fyller 50 år i dag, den 5 februari.
Firar: ”Jag har suttit i tv och sagt att jag ska ha en jättestor fest, men då visste jag inte att jag skulle ha premiär samtidigt. Så det håller vi på och diskuterar nu ...”
Gå till toppen