Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Malmö Live är andefattigt”

Namnet på det nya kongresshuset är allt annat än ljuv musik i Språkförsvarets öron.

Debatten rasar kring namnet på det nya kongress- och konserthuset, Malmö Live. ”Jag tror att namnet vänder sig till kategorin människor som är förmer, progressiva och framåt och inte tycker att svenskan duger,”, säger Hillo Nordström i Språkförsvarets styrelse.Bild: Hussein El-Alawi
Om ett och ett halvt år ska Malmös nya kongress- och konserthus stå klart vid Neptuniparken. Reklambyrån Hilanders fick 545 000 kronor av Malmö stad för att namnge den moderna anläggningen och ta fram en pr-strategi. Resultatet blev Malmö Live, ett livligt omdebatterat namn.
– Vad sjutton betyder ”Malmö Live”? Det är andefattigt. Det är en töntig hybrid. Ett försök att verka häftig, säger Hillo Nordström som sitter i den språkpolitiska organisationen Språkförsvarets styrelse.
”Förvisso har namnet Malmöprägel, eftersom ordet Malmö ingår. Fattas bara annat. Men på vad sätt beskriver live den unga staden? Detta är snömos”, heter det på språkorganisationens hemsida. Kommunen backar dock inte för Språkförsvarets offensiv.
– De syftar i första hand på konserthuset och tycker att Malmö Live inte är ett värdigt namn, att det ska döpas efter någon dirigent, till exempel. Men Malmö Live är ett namn för hela anläggningen. Målet har varit att hitta ett namn som funkar för alla parter i huset, säger kommunikatör Carolin Sjöholm.
Vem som ska namnge konserthusets salar är ännu inte bestämt. Kanske får Malmöborna rösta på ett antal förslag.
– Först måste politikerna besluta vad gatorna, torgen och broarna i området ska heta. Så att det inte blir upprepningar.
Språkförsvaret föreslår att kommunen backar om ”Malmö Live” och utlyser en namntävling bland Malmöborna, ”som i stor utsträckning står för notan”.
– Det är inte aktuellt. Hela huset är inte bekostat av skattebetalarna. Kommunen är bara en part. Vi äger konserthuset. Skanska äger resten av byggnaden som sedan ska säljas till AFA försäkring som hyr ut det till Clarion, säger Carolin Sjöholm och ger Språkförsvaret en känga.
– ”Live” handlar om verksamhetens kärna, livearrangemang. I Sverige använder vi ordet live om konserter som pågår här och nu. Man går inte på konsert och säger ”jag ska se den direktsänd”, man säger ”jag ska se artisten live”.
Språkförsvarets Hillo Nordström är pessimistisk.
– Jag har svårt att se att namnet går att ändra, men måste tro på det. Tyvärr är engelska fullkomligt upphaussat i det här landet.

Språkförsvaret

Nätverket Språkförsvaret är en ideell organisation som är partipolitiskt obunden. Det startade som en privat webbsida 2002 och växte så pass mycket att ett nätverk bildades tre år senare.
På hemsidan språkförsvaret.se kritiseras bland annat att engelskan breder ut sig på svenskans bekostnad.

Tyck till om namnet

Vad tycker du att Malmös nya konsert-, kongress- och hotellkomplex ska heta?

Debattera idag klockan 14 på Sydsvenskan.se.

Särskilt inbjudna deltagare:

Carolin Sjöholm, kommunikatör på Malmö stad.

Hillo Nordström, sekreterare i Språkförsvaret.

Ingrid H Fredriksson, Sydsvenskans språkvårdare.

Gå till toppen