Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så här utreder polisen överfallsvåldtäkter

I Malmö har 49 överfallsvåldtäkter inträffat de senaste två åren. I Lund 15. Två tredjedelar av våldtäkterna sker under helgnätter. Oftast när offret är på väg hem från centrum.
Få av fallen klaras upp.

Här på Mäster Henriksgatan i centrala Malmö våldtogs en kvinna i februari förra året.Bild: Lundgaard och Tranberg
Den unga kvinnan vinkade in en taxibil på Stortorget i Malmö efter utekvällen på Etage. Kvinnan skulle hem till sin pojkvän, men istället för att köra till den angivna adressen svängde föraren in på parkeringsplatsen i höjd med Kallbadhuset - och ställde sig mellan två husbilar.
Där tvingade han henne till sex, enligt kvinnan. Sedan släppte han av henne hos pojkvännen och körde vidare.

Händelsen natten mot den 17 november är både typisk och atypisk för de 49 respektive 15 så kallade överfallsvåldtäkter eller försök därtill som anmälts i Malmö och Lund de senaste två åren - där okända gärningspersoner förgripit sig på sina offer utomhus.

• De misstänkta dåden sker i regel sena helgnätter på platser där det inte finns några vittnen. Ofta är offret alkoholpåverkat.
• Offren tar sig hem innan de ringer polis. I två tredjedelar av fallen larmas 112 inom några timmar efter händelsen.

– Desto snabbare man anmälar desto bättre. Ens minnesbild är ju som färskast då, säger Frida Lindhe, utredningsledare på Familjevåldssektionen vid Malmöpolisen.
– Samtidigt är det ju en naturlig process för hur man reagerar efter ett övergrepp. I chocken tar man sig först hem.

Sker en snabb anmälan åker en polispatrull ut till platsen: Den letar efter gärningsmannen, söker tekniska spår och knackar dörr. Offret körs sedan till sjukhus för en undersökning som bland annat ska ska säkra eventuella DNA-spår efter förövaren och dokumentera skadorna.
– Därefter går vi tillbaka i tiden, och försöker kartlägga hur anmälaren har rört sig, säger Lindhe.

En klar majoritet av fallen klaras aldrig upp. Antingen går gärningsmannen inte att spåra - eller så finns inte tillräckliga bevis för att personen gjort sig skyldig till brottet.
Det är här som fallet med taxibilen är atypiskt. För kvinnan memorerade nämligen sifferkombination på hans taxilegitimation - och meddelande polisen. Därför kunde mannen identifieras och gripas samma dag. Förra veckan dömdes han till tre års fängelse för våldtäkt - och att betala 90 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Två Malmöfall

Lönngatan den 25 november 2012:
En Malmökvinna på väg till sitt jobb upptäcker att någon går bakom henne. Den främmande personen kommer i kapp, håller fast och drar ner hennes byxor, men när kvinnan lyckades få upp sin mobil ger han upp.
Kvinnan tar sig hem och larmar 112 - vilket även en annan kvinna gjort från samma plats, som mannen ska ha blottat sig för.
En 16-årig pojke som stämde in på signalementen greps på platsen. Förra veckan dömdes han till ungdomsvård för försök till våldtäkt och sexuellt ofredande.
Mäster Henriksgatan den 16 februari 2013:
En kvinna på väg hem från en utekväll blir våldtagen på en innergård på St Knut - som flera boende såg utan att larma polis. När polisens tekniker undersöker platsen hittar de DNA i en vattenpöl som binder en man i 20-årsåldern till dådet. Han åtalas sedan även för två andra ouppklarade överfallsvåldtäkter.
Mannen dömdes till två år och åtta års fängelse.

Våldtäktsanmälningar har ökat lavinartat

Våldtäkter Malmö
• Varje år görs cirka 200 anmälningar om våldtäkt eller försök därtill i Malmö. En dryg tiondel av dem är så kallade överfallsvåldtäkter där en okänd person ger sig på en annan människa utomhus.

• Antalet våldtäktsanmälningar har ökat lavinartat de senaste 20 åren - däremot har antalet överfallsvåldtäkter legat relativt konstant.

• Enligt Frida Lindhe på Malmöpolisen går det inte att säga att vissa platser skulle vara mer utsatta än andra.

Våldtäkter Lund
• Varje år görs mellan 30-50 anmälningar om våldtäkt eller försök därtill i Lund. En dryg tiondel av dem är så kallade överfallsvåldtäkter där en okänd person ger sig på en annan människa utomhus.

• Enligt Brottsförebyggande rådet är anmälningsbenägenheten betydligt högre vid överfallsvåldtäkter än våldtäkter där offret känner gärningspersonen.

• Enligt Thomas Lundqvist vid Lundapolisen går det inte att säga att vissa platser skulle vara mer utsatta än andra. "Den gemensamma nämnaren är att brotten ofta sker i samband med hemgång från krogen", säger han.

Gå till toppen