Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sex sekunder som bröt tabut

Brasiliens mest efterlängtade kyss har förlösts. För första gången har två män kysst varandra i en av landets så kallade telenovelas, såpoperor. På restauranger och barer samlades folk för att se om Brasiliens största tv-bolag verkligen skulle våga sända kyssen. Senast det var aktuellt med en bögkyss var 2005, men då ångrade sig tv-ledningen i sista sekund och klippte bort scenen.
Folk samlades på restauranger och barer för att se Brasiliens första såpoperakyss mellan två män.Bild: Rede Globo
Anledningen då sägs ha varit påtryckningar från den katolska kyrkan. Nu kunde inte ens prästerna stoppa sekvensen när den unga Niko i den populära såpoperan Amor à Vida, Kärlek till livet, ställde sig framför huvudrollsinnehavaren Félix och sa: ”Jag kan inte leva utan dig.” Félix tog ett steg närmare honom och svarade: ”Jag kan inte heller leva utan dig, mitt lilla lammkött.” Sedan kom den sex sekunder långa kyssen som Brasilien väntat i flera år på.
På gaybarerna längs Rua Frei Caneca i São Paulo jublade gästerna som om Brasilien gjort mål i VM och på köttrestaurangen där jag satt i Rio nickade servitörerna glatt åt varandra. Världens största katolska land har brutit ett tabu och gör nu sällskap med resten av västvärlden.
Först ut var Storbritannien som 1987 lät två män kyssa varandra i BBC-serien Eastenders. Den första lesbiska kyssen kom först 1994 i den brittiska tv-serien Brookside och i Sverige dröjde det ända fram till 1996 då den klassiska såpan Rederiet visade ett hett homohångel mellan Micki och hans date.
Alla är dock inte lika glada i Brasilien. Min frus chef kritiserar kyssen för att inte ha varit tillräckligt våt.
– Det gick ju inte ens att se tungrörelserna.
Han tycker att heterosexuella kyssar framställs mycket hetare.
– Nästa gång vill vi se mer saliv, skrattar han.
Störst motstånd möter bögkyssen i kongressen.
– Tv försöker framställa en kyss mellan två män som något normalt. Jag tycker man borde visa större respekt för barn och familjer, säger kongressledamoten Jair Bolsonaro från högerpartiet Progressista.
Hans uttalande förstärker den kvardröjande homofobin som gör att det var 26:e timme dör en person på grund av sin sexuella läggning i Brasilien.
Gå till toppen