Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ultraljud på kärl kan förebygga stroke

Är det en snäll förträngning du har i kärlen? Eller är det en ”elaking”, som kan ge dig stroke eller hjärtinfarkt?

I över tjugo år har hon jobbat med ultraljud. De senaste tio åren har hon ägnat åt att se tusentals människors halskärl uppförstorade på en skärm. Det är i halskärlen som det finns plack som kan spricka och orsaka en propp i hjärnan.
– Idag är det storleken på placken som avgör om en patient ska opereras eller endast behandlas med läkemedel, säger Gerd Östling, biomedicinsk analytiker.
I juli fyller hon 60 år.
Hennes doktorsavhandling om beläggningar – eller plack i kärlen – blev klar alldeles nyligen.
– Jag har aldrig tänkt att jag är för gammal för att forska. Tvärtom. Det är ju nu jag har all kunskap som jag samlat på mig genom åren.
Under sina många undersökningstimmar såg Gerd Östling något som väckte hennes nyfikenhet.
– Jag började tydligt se att det var skillnad på placken. Inte bara storleken skilde dem åt. Jag ville veta mer om varför placken såg olika ut och om det hade någon betydelse för risken att få en stroke. Detta måste jag göra något åt, tänkte jag.
Hjärt- kärlsjukdomar är idag den vanligaste dödsorsaken i Sverige. De två vanligast förekommande hjärt- kärlsjukdomarna är just hjärtinfarkt och stroke. När plack i kärlen spricker kan de fastna i hjärtats kranskärl och ge en hjärtinfarkt, eller i hjärnans kärl och orsaka stroke.
Olika undersökningar har tidigare visat att plack som är mörkare på ultraljudsundersökningar kan vara farligare än ljusare plack.
– I mina undersökningar kunde jag se att placken hos diabetiker och överviktiga är mörkare än placken hos andra, säger Gerd Östling.
Den slutsatsen kan ge en bättre fingervisning om vilka som är i riskzonen för att få en stroke, berättar Isabel Gonçalves, hjärtläkare vid Skånes universitetssjukhus samt universitetslektor i kardiologi.
Hon var också Gerd Östlings handledare, numera forskarkollega.
– Jag tycker att det här är jättestort. Om detta visar sig stämma kan det hjälpa oss undvika att patienter får en stroke eller en hjärtinfarkt. Exempelvis med hjälp av operation och läkemedel, säger Isabel Gonçalves.
Det återstår fler uppföljningar innan metoden kan få ett genombrott på kliniker.
– Egentligen kan vi börja använda detta på en gång, eftersom vi har ultraljudsapparaterna och metoden är enkel. Men vi måste kunna bevisa teorin även i större studier. Vi behöver följa patienterna i vår studie i ytterligare sju år. Kanske kan det räcka med fem år innan vi har tillräckliga bevis för att använda metoden kliniskt, säger Isabel Gonçalves.
Det vill säga lagom till att Gerd Östling går i pension.
– Det vore ju en fantastisk upplevelse om det blev så, säger hon.

FAKTA

Vem? Gerd Östling, biomedicinsk analytiker, Skånes universitetssjukhus, avdelningen för klinisk forskning.
Skrivit en doktorsavhandling om: Vilket samband som olika sorters plack, beläggningar, i blodkärlen har med risken för hjärtinfarkter och stroke. Främst hos personer med diabetes eller övervikt.
Bakgrund: Det är känt att personer med diabetes har mer plack i sina blodkärl. Det är också känt att diabetiker och överviktiga har en ökad risk att få stroke och hjärtinfarkt.
Vad har Gerd Östling kommit fram till? Att placken hos diabetiker och överviktiga ser mörkare ut i ultraljudsundersökningarna. Det kan betyda att diabetiker och överviktiga har en typ av plack som är farligare.
Vad spelar studien för roll för patienter? Om teorin håller innebär det att det går att hitta en person med farligt plack innan personen får en hjärtinfarkt eller stroke.
En konsekvens kan bli att med ultraljud systematiskt undersöka personer som är i riskgruppen. Personer med stora, men ofarliga plack, kan också slippa operationer i framtiden.
Hur är studien gjord? Den bygger på provtagningar från de tusentals personer som deltagit i befolkningsstudierna ”Malmö Kost Cancer”, samt ”Malmö förebyggande medicin”.
Gå till toppen