Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Dubbla bud om rödlistade räkor

Världsnaturfondens råd till konsumenter att avstå från vanliga nordhavsräkor får mothugg från biologisk expertis.

– Vad WWF rekommenderar får stå för dem. Jag tänker utan dåligt samvete fortsätta unna mig en macka med nyskalade svenska räkor, säger Mats Ulmestrand, fiskeribiolog och ansvarig för att hålla uppsikt över räkbeståndet i Sverige.
I tisdags publicerade Världsnaturfonden (WWF) den nya upplagan av organisationens fiskguide för konsumenter. Då fanns vanliga räkor för första gången med på röda listan, alltså listan över de arter som organisationen bedömer som hotade och därför råder konsumenterna att sluta köpa.
WWF:s huvudargument är att räkbeståndet är osäkert och att det pågår en överfiskning av räkor i bland annat Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt.
Mats Ulmestrand, som under en längre tid följt utvecklingen av räktillgången i Sverige har en annan bild:
– Vi ser att beståndet har stabiliserats något och att det snarast finns en rekrytering av småräkor. Men för att vara på den säkra sidan har vi i år sänkt våra fångstrekommendationer något i förhållande till 2013.
Han arbetar vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil som är en del av Sveriges lantbruksuniversitet. Men rekommendationerna han syftar på kommer från Internationella Havsforskningsrådet (ICES), en organisation som samordnar havsforskning i Nordatlanten.
För några år sedan låg rekommendationen från ICES expertgrupp på en räkfångst av 11 000 ton per år i Skagerrak, Kattegatt och Norska rännan. Den har sänkts efterhand och i år landar gruppen på 6 000 ton vilket är 650 ton mindre än i fjor.
– Även om vi ser vissa positiva tecken till ett ökande bestånd vill vi gå försiktigt fram. Men så länge fisket håller sig inom den kvot som vi föreslår tänker jag vara med och smaka av dem som säljs, säger Mats Ulmestrand.
Vid fiskbilen på Fridhemstorget i Malmö är enigheten stor bland både kunder och köpmän att det idag är svårt att vara konsument av fisk och skaldjur. Särskilt när slutsatser och rekommendationer från experter skiljer sig mellan olika organisationer.
Handlaren Göran Möller säljer räkor från Västkusten som vanligt och har inte märkt något svagare intresse från kunderna.
– Det är ju inte förbjudet att sälja dem. Vad är det för vits med att vi slutar sälja om folk istället köper norska räkor? Ska det bli någon effekt måste det till beslut även utanför Sverige, säger han.
Enligt TT är det bland de stora livsmedelskedjorna bara Axfood, med Willys och Hemköp, som följer WWF:s rekommendation vad gäller räkor. Hos till exempel Coop följer man istället rekommendationen från ICES och fortsätter därför sälja rödlistade räkor.
– Men vi i Havsforskningsrådet utfärdar inga rekommendationer till konsumenter. Vi arbetar utifrån att reglera fisket och hålla det på en hållbar nivå samtidigt som vi tittar på hur det påverkar näringen, säger Mats Ulmestrand.
Gå till toppen