Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

F-ordet Rysslands starkaste kort

Den ryska regeringen satsar på fula ord. Förra veckan låstes en rysk miljöaktivist in för att ha svurit på allmän plats, bara för att stoppa honom från att ta sig till OS-staden Sotji. Denna vecka hjälper Ryssland till att sprida USA:s vice utrikesministers kraftutryck på nätet.
Det avlyssnade telefonsamtalet mellan USA:s ambassadör i Ukraina och vice utrikesminister Victoria Nuland dök upp på nätet under torsdagen, med rysk översättning. En av de första som twittrade ut länken var en högt uppställd rysk regeringstjänsteman.
Ljudkvaliteten är mycket god, och det hörs tydligt när Nuland mot slutet av samtalet säger ”fuck the EU”. Den svenska översättningen ”skit i EU” är något mildare.
Det är det förbjudna f-ordet som har fått störst uppmärksamhet, gjort Tysklands förbundskansler rasande och tvingat Nuland att be om ursäkt. Men det finns mer intressanta frågor att ställa.
Vem är det som har avlyssnat samtalet, när och hur? Borde inte USA:s vice utrikesminister vid det här laget vara medveten om riskerna med att diskutera känsliga frågor i telefonsamtal? Och vad är det egentligen hon säger, förutom f-ordet?
Innehållet i samtalet tyder på att det är inspelat under kvällen den 25 januari, strax efter det att Ukrainas president Viktor Janukovytj erbjöd två av oppositionsledarna regeringsposter.
Det högst oväntade erbjudandet såg ut att i ett slag ändra spelplanen i ukrainsk politik. När Nuland snabbt behövde få tag i ambassadören i Kiev kan han ha befunnit sig på ett ställe där han inte hade tillgång till en krypterad telefonlinje.
Men vem avlyssnade? Det finns egentligen bara två möjligheter: den ukrainska säkerhetstjänsten SBU, eller dess ryska motsvarighet. Att samtalet läckt ut är framför allt i Rysslands intressen.
”Jag tycker inte Klytjko ska vara med i regeringen”, säger Nuland.
”Vi måste göra något för att få det här att hålla, för om det här ser ut att börja flyga så kan vi vara säkra på att ryssarna kommer att arbeta bakom kulisserna för att torpedera det”, säger ambassadören Geoffrey Pyatt om planerna om att släppa in oppositionen i den ukrainska regeringen.
Av samtalet framgår det tydligt att USA bakom kulisserna försöker spela en aktiv roll i den politiska utvecklingen i Ukraina.
Men om det är någon som öppet blandar sig i Ukrainas inre angelägenheter är det Ryssland. Samma dag som telefonsamtalet lades ut på nätet förklarade Vladimir Putins rådgivare Sergej Glaziev i en intervju att Ukraina bör göras om till en federation, så att den östra delen kan ansluta sig till den ryskledda Eurasiska unionen. Demonstranterna är terrorister och bör skingras med våld, tillade han.
Gå till toppen