Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen grep alla med paraply

Ett fyrtiotal Moskvabor som gjorde misstaget att öppna sina paraplyer på Manegetorget intill Kreml greps omedelbart och fördes bort av polisen.

En Moskvabo med paraply grips av polisen på Manegetorget.Bild: Alexander Zemlianichenko
Under OS-veckorna är Moskvas centrum fullproppat med poliser med uppgift att stoppa alla otillåtna opinionsyttringar. På fredagskvällen brottade poliserna ner och grep flera hbtq-aktivister som försökte demonstrera på Röda torget, däribland Ulrika Westerlund, förbundsordförande i svenska RFSL.
På lördagseftermiddagen spanade poliserna efter paraplyer. Den nedläggningshotade tv-kanalen Dozjds (”regn”) tittare hade utlyst en aktion under parollen "vi behöver regn". Klockan 17 skulle de samlas på Manegetorget och öppna sina paraplyer i tyst protest.
I god tid hade polisen ställt ut ett tiotal spanare intill ryttarstatyn över marskalk Zjukov, hjälten från andra världskriget. Så fort någon sågs öppna ett paraply rusade poliser dit och förde bort demonstranten, rapporterade tidningen Novaja Gazeta.
Två polisbussar fylldes snabbt, och sammanlagt förde polisen enligt Novaja Gazeta bort ett fyrtiotal demonstranter. Många av de tv-tittare som hade tagit sig till Manegetorget lät bli att ta fram sina paraplyer för att inte bli gripna.
Den oberoende tv-kanalen Dozjd startades 2009 som en motvikt till den statliga propagandan i riks-tv, men har aldrig fått tillgång till marknätet. I veckan blockerades kanalen också av praktiskt taget alla stora kabel-tv-leverantörer.
I ett slag förlorade kanalen 85 procent av sin publik. Kanalen kan nu bara ses på internet och hos ett fåtal mindre kabelbolag, vilket också innebär att reklamintäkterna väntas rasa. Det finns tydliga tecken på att kabelbolagen stängde av kanalen efter politiska påtryckningar.
Den formella anledningen till kanalens problem uppges vara en "omoralisk" fråga som nyss ställdes i ett program om andra världskriget: hade det varit bättre att överlämna Leningrad till fienden än att låta en halv miljon belägrade Leningradbor svälta ihjäl?
Kanalens vd Natalja Sindejeva tror att den egentliga anledningen är kanalens oberoende redaktionella politik, och speciellt ett nyligen sänt program som avslöjade detaljer om höga befattningshavares lyxvillor som de knappast har kunnat betala med sina officiella löner.
Programmet sändes i november, och sedan dess har det varit tygligt att makthavarna väntat på en lämplig förevändning för att tysta den obekväma kanalen, berättade Sindejeva i en intervju på radiostationen Echo Moskvy.
Gå till toppen