Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

”Det gäller att både förnya och förvalta”

Nya lekplatser, tillfixade parker, ny beachvolleybollplan, utomhusgym, skejtpark, mer blomsterprakt och belysning ska ge Lunds centrum en ansiktslyftning.
– Det är ovanligt mycket på gång, säger Karl-Oscar Seth, stadsträdgårdsmästare.

Sydsvenskan har i ett par artiklar lyft fram Lundabors och politikers visioner för Lund. Men stadsträdgårdsmästaren vill också lyfta fram allt som händer nu.
– Det är roligt och inspirerande med visioner, men ibland kan man känna att ”hold your horses”. Se allt som är på väg att hända.
När Malmö reste sig likt fågeln Fenix och gick från att vara en smågrå industristad till blomstrande metro pol var det positivt även för Lund, säger Karl-Oscar Seth.
– Det krävs ju mer än en restaurang för att det ska bli en restauranggata. Lund har länge varit en riktig pärla, men stannat till ett tag och liksom dragit efter andan i väntan på allt som ska hända. Nu känns det som att folk vill samma saker. Det är en helt annan jargong idag. All uppmärksamhet kring Malmö har varit bra i det avseendet.
Men många saker tar tid. En förklaring är att alla väntar på vad som ska hända med Lund C. Spårvägsfrågan är en av knutarna som måste lösas. Men när stationsområdet är färdigplanerat blir det enklare att ta sig an intilliggande områden.
Vid Bantorget ser Karl-Oscar Seth allra bäst potential för att skapa ett torg med uteserveringar.
– Det är en härlig plats med fina fasader i soligt söderläge med ett grönt torg, säger han och pekar ut över ytan där människor idag mest passerar förbi.
Men för att det ska bli verklighet krävs ett politiskt beslut.
En annan pärla är Lundagård, men där har inte kommunen sista ordet. Statens fastighetsverk är största markägaren, de övriga är Domkyrkorådet, AF-borgen samt Lunds kommun. En samrådsgrupp finns, men några större förändringar har inte diskuterats, säger Karl-Oscar Seth.
– Men vilken dag som helst som de vill ta upp frågan så är vi villiga att lyssna.
Stadsparken är också helig Lundamark, men här har ett stort förvaltnings- och förädlingsarbete inletts. Nästan femtio miljoner kronor satsas från 2011 till och med 2015. Parken ska bli tryggare, med mer belysning, fler planteringar och nya mötesplatser för både gamla och unga.
– Här har man verkligen tänkt rätt och vågat ta i. Med badet och den nya Arenan intill blir det ett otroligt aktivitetsstråk, säger Karl-Oscar Seth.
Han är över huvud taget positiv till den förändring Lunds stad är inne i nu.
– Vi har fantastiska miljöer i Lund och det gäller att både förnya och förvalta. Tiden är kommen då det har blivit intressant att våga utmana. Men det går inte att köra sitt eget race. Man måste lyssna på medborgarna, vad näringslivet och fastighetsägarna vill. Men där är vi inte så långt ifrån varandra idag.

13 parkprojekt som ska ge Lund ett ansiktslyft

1. Mer blomsterprakt. Ett extra anslag på 500 000 kronor gjorde att bland annat 120 000 vårlökar kunde planteras runt om i Lund i fjol. Effekten ska snart börja synas. ”Lund är synonymt med vår – och våren står för det positiva som ska komma. Nu förstärker vi det ytterligare” säger Karl-Oscar Seth. Även sommarblommorna blir fler. I år är temat ”blåbär och mjölk” - mycket vitt och blått alltså. Mer krut ska läggas på utsmyckning till påsk och Allahelgonahelgen.
2. Ny interaktiv lekplats. I Bjeredsparken byggs lekplats med bland annat en elektronisk spelmatta, det blir mycket ljus och ljud. Den en kilometer långa parken, som går i en båge från Västra Stationstorget förbi Kristallen till Sockerbruket, ska bli ett tydligt definierat grönområde. Invigning i höst.
3. Belysning under viadukten. Passagen under järnvägsviadukten på Bangatan är belyst på prov, nu ska det bli en permanent lösning. Klart 2014.
4. Klosterhagenfår nytt liv. Slänten upp mot Klosterkyrkan har röjts upp. Nu syns rabatterna som snart ska få nya perenner. Murgrönan som ska återställas ramar in den lilla grönytan. Klart i maj.
5. Nytt utomhusgym i Stadsparken. ”Det är ett otroligt sug efter utegym just nu och jag tror att det kommer att dra hit folk som motionerar i parken eller dem som spelar fotboll på idrottsplatsen”, säger Karl-Oscar Seth. Klart 2014.
6. Stortorget: De gamla blomster-urnorna flyttas till Mårtenstorget, nya större installeras på Stortorget. Solbänkarna får förstärkning av nya modeller där man kan lägga upp fötterna. ”Ett glidarläge” Klart 2014.
7. Ny beachvolleyplan för både volley-boll och handboll har byggts mellan Arenan och den planerade skejtparken. In-vigning i maj.
8. Monumentparken har gallrats ut. Parken som ligger i stadsdelen Möllevången får förnyade och förstärkta blomsterplanteringar under året.
9. Ny motoriklekplats. Den gamla lekplatsen i Stadsparken görs om helt med nytt gummiunderlag och lekredskap som inbjuder till att hänga, klättra, studsa och balansera. Invigning i maj.
10. Ny lekplats med historietema. Bredvid motoriklekplatsen i Stadsparken byggs ännu en lekplats med utgångspunkt i den stora Lundautställningen 1907. Utgångspunkten är små hus i miniatyr. Klar 2014 på senhösten.
11. Stadsparken får ännu ett lyft. Entrén från Nygatan ska få fler blomsterplanteringar. Mer belysning i hela parken för att öka tryggheten och skapa trivsel.
12. Ny skejtpark vid Mejeriet. Politikerna röstade igenom placeringen i december efter många diskussioner. Planerad byggstart våren 2014.
13. Södra infarten ska få ett lyft. Fler planteringar längs Malmövägen och häckarna ska formklippas.
Gå till toppen