Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Hälsa & Motion

Rullskidorna räddar snöfri vinter

Man ser dem lite överallt just nu, hukande mot vinden, med stavar och reflexväst som kännetecken.

Skåne har inte bjudit på något ordentligt vinterväder i år. Efter flera snöiga skånska vintrar har den här varit mest regnig och blåsig.
Men så kom snön, och för några veckor gick det faktiskt att prova längdskidorna på skånsk mark. Innan plusgraderna tog överhanden igen. Just nu gör is- och snörester att det är svårt både att åka rullskidor och längdskidor.
Skånska Vasaloppsåkare har det tufft.
– En del nya åkare är förtvivlade och undrar hur det ska bli, säger Håkan Huselius, ordförande för Ski Team Skåne, skidföreningen med säte i Lund.
– Det är väldigt kort tid till Vasaloppet, och många som nu har testat snö för första gången har säkert också kommit till insikt att, oj, detta var svårare än jag trodde.
I Ski Team Skåne finns 150 medlemmar. Runt 90 av dem åker Vasaloppet, andra åker Öppet spår. Så under Vasaloppsveckan brukar det bli en bit över 100 personer som åker gemensamt till Dalarna.
– Vi är en av tre klubbar i Lund, så det brukar vara ungefär 400–500 Vasaloppsåkare från Lunds kommun. Det är extremt många just från Lund.
Eftersom Håkan Huselius också driver Skånes enda specialiserade längdskidbutik så möter han de flesta när de handlar grejer.
Normalt säljs det inte några rullskidor alls i december/januari. Den här säsongen har de gått som smör i solsken. Även uppåt landet, där det också varit en snöfattig vinter, har det satts försäljningsrekord.
– Fast det är rätt trist att åka rullskidor just nu. Tyvärr är det väl många som inte motiverar sig ordentligt när det är lite extra tråkigt.

Ulrika Hedlund från Malmö fixar det. Hon är en av de cirka 40 åkare som dyker upp på Ski Team Skånes teknik- och intervallträning den här kyliga och mörka onsdagskvällen i januari. Hon ska åka Vasaloppets öppna spår, och det är första gången för henne.
– Jag lärde mig åka i höstas, gick en nybörjarkurs och tränade teknik. Innan har jag sprungit en del, bland annat Lidingöloppet.
Tillsammans med de andra i gruppen petar hon sig iväg med stavarnas hjälp. Pannlamporna skickar ljusstrålar ner i den grusiga asfalten. De coachas av Thomas Magnusson, som själv ska åka Vasaloppet för elfte gången.
Som nybörjare på rullskidor kan det kännas lite vingligt i början. Ulrika Hedlund har trillat någon gång med såriga knän som följd, och tar det rätt så försiktigt.
– Jag tycker att det är svårare att åka rullskidor än på snö, svårare att hålla balansen. Då är det också svårt att våga, man blir rädd att ta ordentlig fart.

För den som ska träna – på barmark – inför ett lopp på snö är ändå rullskidor det mest grennära alternativet. Men det finns skillnader, också utöver längden på själva skidorna.
– Du har alltid fäste på rullskidor, så det går att åka "fel", säger Håkan Huselius. I längdskidåkning handlar det väldigt mycket om tyngdöverföring, att få över tyngden vid rätt tillfälle, tajming. På rullskidor kan man ha fel tyngdöverföring och fel tajming och ändå ta sig framåt. Det gör man inte på längdskidor.
Det bästa är trots allt att också förbereda sig på snö.
– Jag råder alltid alla att planera in minst en resa norrut när man bor i Skåne. För vi kan ju aldrig garantera snöåkning här nere.
Själv har Håkan Huselius åkt Vasaloppet femton gånger.
– Jag har nog alltid tränat på snö inför dem, men inte alltid i Skåne. Det var något år som jag inte åkte en meter här. Men, som sagt, man får åka iväg då.
Medlemmar i Ski Team Skåne var en sväng i Bruksvallarna i december för teknikträning på snö. Och en busslast var i Ulricehamn förra helgen för att tävla i Västgötaloppet.
En fördel påpekar Håkan Huselius att Skåneåkarna trots allt har ett år som detta.
– Vi har ju så mycket cykelbanor och bra asfalterade vägar, vilket man faktiskt inte har överallt. Så det är värre för dem som bor längre upp i landet men inte har snö, för de har inte så bra vägar heller.
– På så sätt brukar vi skåningar faktiskt lyckas bättre när det är snöfattiga vintrar.

3 tips för rullskidåkaren

1 Åk alltid på höger sida när du åker på vanlig väg. Vänster sida är för personer som håller gångfart.
2 Använd reflexväst och hjälm. Gärna armbågsskydd och knäskydd ifall du är nybörjare.
3 Planera din färd så att du inte stöter på oväntade backar – de flesta rullskidor har ingen effektiv broms.
Källa: rullskidor.se

2 appar för snöåkaren

Vasasvahn – Mattias Svahn, före detta elitskidåkare och skidexpert, tipsar om vallning med mera. (Finns enbart för Iphone)
Skidspår.se – Kartor och listor med aktuella snörapporter från skidspår över hela landet. (Finns för både Iphone, Android och Windows phone)

Gå till toppen