Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tävlingsdjävulen flög i oss

Det är en alldeles ljus, alldeles ljum sommarnatt.
(Jag vet, det kan vara svårt att föreställa sig så här i blöta februari, men blunda, använd fantasin.)

Bild: Foto: Peter Frennesson
Jag och min man har varit på fest hos en god vän på Sibbarp i Malmö. Nu ska vi cykla hem genom hela stan. Det är tomt på trafik, fåglarna har börjat sjunga, gryningen närmar sig.
Vi är glada, har druckit vin men är absolut inte berusade. Och det är nu det händer.
Utan att vi bytt ett enda ord börjar vi plötsligt tävla. Farten drivs upp och vi cyklar förbi varandra. Först är han i ledning, sedan jag. Då pressar han tramporna till max och går om igen.
Jag har platta sommarsandaler och en treväxlad damhoj med korg – det spelar ingen roll, just nu känns Tour de France som en relevant jämförelse. Svisch, Zlatans hus i högra ögonvrån, svosch, Carl Milles Pegasusstaty i Slottsparken i vänstra.
Vi flåsar och skrattar. Det är 11,8 kilometer mellan festen och hemmahuset. Jag har aldrig (säger ALDRIG) cyklat sträckan så snabbt. I den enda lilla lutning som kan kallas backe, på väg ut mot Kirseberg, står vi upp i tramporna.
Vad är det egentligen som händer i huvudet i de där situationerna när tävlingsdjävulen sätter klorna i en? När man vill, vill, vill vinna? Inte för att det betyder något, utan bara för glädjen.
Alla är inte tävlingsmänniskor. Somliga skulle aldrig gå igång på en utmaning som handlar om att komma först. Men rätt hanterad är den där tävlingsgenen en härlig drivkraft.
Det finns de som intresserar sig för idrottsresultat, som minns hur varje match slutade eller hur fort de sprang. Sådan är inte jag. Det är själva tävlingssituationen som fascinerar, dramat, prestationen, känslorna. Efteråt glömmer jag.
Vem som kom först hem till huset den där sommarnatten? Minns faktiskt inte.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen