Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Döda djur är inget konstigt

Antingen är danska barn mindre äckelmagade än svenska. Eller också har danskar bara en krassare syn på döda djur.

Giraffen Marius obduceras inför publik.Bild: Kasper Palsnov / Scanpix Danmark
Det vore kanske inte så konstigt i ett land där man slaktar tjugo miljoner grisar årligen, och lever på att exportera bacon.
Hur ska man annars förklara att djurparker och museer anser att djurobduktioner är bra barnunderhållning?
Giraffen Marius öde på Köpenhamns Zoo har inte undgått någon. Avlivad, offentligt obducerad och sedan slängd till lejonen.
Det har aldrig hänt i en svensk djurpark, och kommer knappast att hända. "Men danskarna arbetar aktivt med att få acceptans för det som alla djurparker gör - avlivar djur", säger Carl Bratt som är djuransvarig på Skånes Djurpark.
Den ansvarige direktörern på Zoo blev mordhotad. Men upprördheten kring avlivningen har varit större i svenska och brittiska medier, än i de danska. Även om Ekstra Bladet drog på med rubriken "Från giraf til guf" (godis) över en bild på lejon och blodiga giraffdelar.
I höstas var en av skollovsattraktionerna på vetenskapsmuseet Experimentarium i Köpenhamn att man varje dag kokade ett grishuvud i fyra timmar. En guide skalade av köttet och visade de olika musklerna. Till slut fick storögda barn själva stoppa fingrarna i det sönderfallande köttet.
"Köpenhamnsbarnen tycker det är lite märkligt, barnen från landet säger 'det där ser vi ju på gården varje dag'" berättade studenten som höll koll på griskokningen.
I förra veckan var jag på Köpenhamns Zoologiska museum för att samla sportlovstips. En av de anställda berättade glädjestrålande: "Under det svenska sportlovet har vi också en speciell attraktion - vi obducerar en polarräv!".
Gå till toppen