Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Arbetsmiljöverkets krav hotar prao

Praon för högstadieeleverna hotas. Enligt Lars Hansson (FP), ordförande i barn- och skolnämnd Lunds stad ställer Arbetsmiljöverket orimliga krav på skolorna.

– Vi fick det märkliga kravet från Arbetsmiljöverket att skolorna skulle göra en riskbedömning av varje arbetsplats. De tog som exempel ett bageri där skolpersonal skulle ut och inspektera degblandaren. Det förstår vem som helst att grundskolan inte har personal med den kompetensen, säger han.
Mellan den 15 oktober och 27 november besökte Arbetsmiljöverket 14 skolor i Lunds kommun. I december fick kommunen ett inspektionsmeddelande med krav på åtgärder.
– Det är orimligt. Står Arbetsmiljöverket fast vid detta så finns det ingen annan konsekvens än att upphöra med prao. Vi vill inte att det ska ske. Praon är extremt viktig för elevernas framtida yrkesval.
Eleverna i årskurs 8 och 9 har två veckors prao per läsår.
Lund är inte ensamt om att drabbas av samma kritik från Arbetsmiljöverket. Hittills har åtta kommuner inspekterats och flera av dem har fått samma kritik.
– Kommunerna har nertecknade rutiner där det framgår vad som är skolans och vad som är arbetsplatsens ansvar. De följer inte alltid rutinerna till exempel med att besöka och riskbedöma arbetsplatser innan eleverna kommer dit, säger Rose-Marie Larsson, inspektör på Arbetsmiljöverket.
Enligt Arbetsmiljöverket kan skolan ta med arbetsgivarens riskbedömning i sin egen, men det räcker inte alltid.
– I vissa branscher finns det större risker på arbetsplatser, till exempel byggbranschen. Förra året fann vi fem gymnasieelever på praktik som rev asbestväggar. Det var inte i Lunds kommun, men kraven är till för att förhindra den typen av olyckor.
Enligt Rose-Marie Larsson behöver Lunds kommun inte dra slutsatsen att det är slut med prao.
– Det är inget vi önskar. Vårt uppdrag är att eleverna ska erbjudas en trygg och säker arbetsmiljö. Bygglärare på skolorna kan det här och fordonslärare också. Det finns dessutom hjälpmedel och checklistor. Det primära är att kommunen organiserar arbetet så det finns tid att jobba med detta.
Före den 1 maj ska Lunds kommun redovisa sina åtgärder mot de brister som Arbetsmiljöverket påpekat.
Lunds kommun har vänt sig till Skolverket för att få hjälp mot Arbetsmiljöverket.
Gå till toppen