Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

En ovanligt lyckad serie beställningsverk

Ensemblen Norrbotten Neo bildades 2007 och har på några få år redan gjort stort avtryck i svenskt musikliv. Ensemblen har turnerat runt om i Sverige och även internationellt och har mötts av samstämmiga lovord. Nu presenterar den sig på skiva med två produktioner, en med ny svensk musik och en med musik av Steve Reich. Inspelningarna gjorda i Studio Acusticum i Piteå är genomgående förstklassigt producerade och fångar ensemblen i en attraktiv ljudbild.
Sara Hammarström i Norrbotten Neo.Bild: Atelje Grodan, Per Nilsson
Ensemblens besättning – flöjt, klarinett, slagverk, piano och stråktrio – förutsätter i stor utsträckning en nyskriven repertoar. Så är fallet med den svenska skivan, där samtliga verk utom ett är skrivet direkt för Neo. Resultatet är ett helgjutet program som belyser konstellationens rika möjligheter och man kan bara gratulera till en ovanligt lyckad serie beställningsverk. Här samsas André Chinis, Per Mårtenssons och Madeleine Isakssons raffinerade klangvärldar med B Tommy Anderssons romantiska Mahler-fantasi och den nyligen bortgångna Anders Eliassons sextett.
På dubbel-cd:n med musik av Steve Reich framförs ett tvärsnitt av hans musik, från de tidiga genombrottsverken ”Piano Phase” och ”Violin Phase”, som satte den musikaliska minimalismen på kartan, till ett sent verk som Double Sextet.
I flera av verken möter man ensemblens musiker som solister tillsammans med sig själva i förinspelad version. Så kan man höra flöjtisten Sara Hammarström spela ”Vermont Counterpoint” för elva flöjter eller slagverkaren Daniel Saur spela ”Six Marimbas”. Det är inte utan att man ser fram mot ensemblens gästspel på Palladium i Malmö inom kort.

Staffan Storm vecka 7:
Allan Pettersson: Symfoni 9. Dir: Christian Lindberg (BIS)
Ylva Skog: Piano Concerto. MSO (dB)
Mårten Falk, gitarr: Nocturnal Shadows (dB)
Gå till toppen