Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fler vill regissera en sista föreställning

Fler och fler vill regissera sin egen begravning. Genom att sätta personlig prägel på ceremonin vill de ordna ett slags sista föreställning.

Nyligen begravdes en man i Ohio, USA, sittande på sin Harley-Davidson i en plexiglaskista som hans två söner hade byggt.
– Så extrema har vi nog inte blivit. Men det kommer att gå ditåt. Svenskarna är mer traditionella, det tror jag behövs för att känna trygghet vid de här tillfällena, säger Ulf Lernéus på Sveriges begravningsbyråers förbund.
– Det är många som tror att det måste vara på ett visst sätt. Vår uppgift är att berätta att man kan göra som man vill, säger begravningsarrangör Carolina Lachmann.
Ceremonier på stranden, som avslutas med en roddtur där askan från den avlidne sprids ut till havs, blir allt populärare. Andra håller till hemma i trädgården eller på favoritlagets fotbollsarena.
– Valet av gravplats har också förändrats. I stället för att få sin aska utspridd i en anonym minneslund vill fler gravsätta askan utanför en begravningsplats. Då blir det också något som kopplas till individen, säger Ulf Lernéus.
Det har också blivit vanligare att lägga till exempel boxhandskar eller ett fiskespö på kistan i stället för blommor.
Begravningsentreprenörerna försöker tillmötesgå önskemålen genom att erbjuda olika teman. En person med jaktintresse kanske faller för jägarkistan med skogsmotiv. I konceptet Skogsro ingår även matchande blomsterarrangemang som inspirerats av skog och mark, en urna, dödsannons, tackkort och gravsten, alla med motiv från naturen.
Ulf Lernéus vill höja ett varningens finger för att planera sin egen begravning alltför detaljerat:
– Jag tror ändå att det finns ett behov bland anhöriga att få planera begravningen, som en del i sorgearbetet.

Begravningsplanering

Det finns flera hjälpmedel för att planer sin begravning, till exempel Vita arkivet via Fonus webb och Livsarkivet via Sveriges begravningsbyråers förbunds (SBF) sajt.
Helt ceremonibefriade begravningar beställs via webbbaserade begravningsbyråer. Dessa erbjuder transport från bårhuset i enklaste kistan till krematoriet, samt en urna i papp.
Gå till toppen