Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De samlar in kläder till flyktingar i Malmö

Har du ett par skor i garderoben som inte har använts på ett år? Eller ett plagg som ”kan vara bra att ha” trots att det aldrig blir tillfälle? Kanske är det dags att ge bort kläder till någon som behöver dem bättre.

Alla kan göra något, är devisen som Nadim Khemir och Mesere Zulfi Mustafa arbetar efter. På lördag samlar de in kläder i Folkets park. Kläderna ska gå till nyanlända flyktingar.Bild: Foto: Peter Frennesson
– Första gången jag var på flyktingboendet såg jag många med flipfloptofflor och tänkte ”är det inte kallt?”. Jag förstod inte först att de inte hade andra skor. Det kändes hemskt när jag förstod.
Det säger Mesere Zulfi Mustafa. Under hösten har hon dragit igång insamling av kläder till de nyanlända flyktingar som bor på Centria, hotellet intill motorvägen vid Midhem i Malmö.
För några veckor sedan tog Nadim Khemir kontakt med henne. Han hade haft en diskussion med en väninna som ledde till att han ville göra något för de många flyktingar som kommer till Malmö.
– Jag ville komma i kontakt med någon som distribuerar kläder. För det finns många som vill ge, men de vet inte vem de ska ge till.
Mesere Zulfi Mustafa har startat organisationen Systrar för systrar som samarbetar med andra organisationer som Röda Korset, Rädda Barnen, Svenska kyrkan och katolska kyrkan.
– Jag fick en fråga om att samla in lite kläder till en släkting till en kvinna inom Systrar för systrar som bodde på hotellet. Men man fick inte komma dit och ge som privatperson. Vi hade ett möte med Centria och det slutade med att vi tog ansvar för klädinsamling till dem.
Nadim Khemir har gjort ett upprop på Facebook. Nu på lördag står han och Mesere Zulfi Mustafa tillsammans med medhjälpare och tar emot kläder vid Jaktpaviljongen i Folkets park i Malmö.
– Jag har bjudit in alla mina vänner och de har bjudit in sina vänner. Jag har många vänner som har många vänner, säger han.
En del har dessutom startat egna insamlingar.
– En väninna i Höllviken gör en insamling, en annan samlar in i Falsterbo.
Det saknas ofta manskläder i insamlingen. Även leksaker till barnen och saker för tidsfördriv – som spel – behövs. Det enda som måste vara nytt är underkläder.
– Många har bara ett par underkläder och har inte råd att köpa fler, säger Mesere Zulfi Mustafa.
Den tacksamhet de möter ger energi att fortsätta.
– Många blir helt chockade över att vi kommer dit utan att få betalt för vårt arbete och över att folk skänker kläder. När barnen får leksaker har de svårt att förstå att det inte bara är något de får låna, säger Mesere Zulfi Mustafa.
Samtidigt har båda flera gånger fått höra att ”varför samlar ni in kläder till flyktingar när det finns hemlösa i Malmö som behöver?”. Men det ena utesluter inte det andra.
– Vi samarbetar med Hjälpkassen och ger överblivna kläder och hygienartiklar tll hemlösa, säger Mesere Zulfi Mustafa.
En annan fråga är om kläderna säkert når fram.
– Den som vill får gärna vara med och dela ut på flyktingboendet, säger Mesere Zulfi Mustafa.
Nadim Khemir säger att hans drivkraft är den skillnad som varje människa kan göra.
– De som kommer hit är människor precis som vi. De flesta från Syrien till exempel hade ett bra liv tidigare, med en vardag som vår. Många av dem kommer att stanna här. Om vi tänker på dem blir de lite snabbare en del av samhället. Det är inte regeringen som avgör om integrationspolitiken fungerar, det är vi, säger han.
Insamlingen pågår kl 11–16 vid Jaktpaviljongen i Folkets park nu på lördag den 15 februari.

Mesere Zulfi Mustafa

Bor: I Limhamn.
Ålder: 36 år.
Familj: Man och son.
Gör: Jobbar som vårdare inom LSS.
Aktuell: Samlar in kläder till nyanlända flyktingar tillsammans med bland andra Nadim Khemir.

Nadim Khemir

Bor: Mest hos flickvännen i Malmö, har lägenhet i Lund.

Ålder: 47 år.

Familj: Flickvän och två döttrar.

Gör: Dataingenjör.

Aktuell: Samlar in kläder till nyanlända flyktingar tillsammans med bland andra Mesere Zulfi Mustafa.

Gå till toppen