Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musik i ny miljö

En konsert i en hotellsvit. En annan i botten av en tom pool. Den danska festivalen Frost, som pågår hela februari, bjuder på upplevelser där rummet är lika viktigt som musiken.

Fasaden till Hotell Kong Arthur i centrala Köpenhamn är upplyst av ett kallt blått sken. Inne i lobbyn sippar folk på vin och öl och lyssnar till poeten Morten Søkilde medan de väntar på att få ta hissen upp till översta våningen där konserten med Eggs Laid By Tigers ska äga rum.
Hanne Rasmussen har slagit sig ner i en fåtölj i lobbyn tillsammans med några vänner. Hon är själv musiker (sångare samt spelar ukulele och klaviatur) och går ofta och gärna på konserter. Men det är första gången hon ska lyssna på ett band i en svit och tycker att det ska bli spännande att se hur de använder sig av rummet.
– Jag älskar deras musik och tror att rummet kan ge mig något nytt. Jag har aldrig upplevt dem så intimt tidigare, säger hon.
Anledningen till att bandet valt just ett hotellrum tror hon har att göra med att deras stora inspirationskälla, den walesiska författaren och poeten Dylan Thomas, levde och dog på Chelsea Hotell i New York.
– Bandet använder sig bara av Dylan Thomas texter. Det är väldigt fina texter, säger Hanne Rasmussen.
Julie Mikines och Lise Frikke har just kommit in i lobbyn.
– Jag har deras album och har lyssnat mycket på det. Det är ”vildt fedt”. Och så såg jag på Facebook att de skulle spela här. Egentligen var det utsålt men jag gick hit och då fanns det fler biljetter i dörren. Det går tydligen bara in trettio personer där uppe, säger Julie Mikines.
Poeten Morten Søkilde tackar för sig och ber alla att följa honom upp till sviten. Där uppe bjuds det på rödvin och folk tränger ihop sig i soffor och på golvet i ett vindsrum stort som ett ordinärt vardagsrum, upplyst av levande ljus. Halva rummet utgör scenen och i ett hörn har en ljudtekniker klämts in. Så öppnas en dörr och bandet kommer in. Eggs Laid by Tigers består av Jonas Westergaard (bas), Martin Ullits Dahl (gitarr) och Peter Bruun (trummor). Bandnamnet kommer från Dylan Thomas citat ”I wrote wonderfully original things, like eggs laid by tigers”.
Bandmedlemmarna hänger på sig sina instrument och sedan fyller de rummet med den walesiska poetens ord:
”You shall be taken sweetly again
And soothed with slow tears;
You shall be loved enough.”
Mikael Pass är Frosts festivaldirektör. Han säger att det läggs mycket arbete på att matcha rätt rum med rätt musik. Festivalen fortsätter februari ut med bland annat en konsert med norska Erlend Øye, känd från Kings of Convenience och The Whitest Boy Alive, i en pool i Dragör.
– Simhallen var öppen för allmänheten tills för två år sedan men är nu helt tömd på vatten. Både Erlend Øye och publiken kommer att stå nere i poolen. Det kommer att vara kallt därinne men hans musik har mycket solskenspop över sig, säger Mikael Pass.
De danska banden The Mountains och Turboweekend ger sina konserter i ett gammalt brygghus som en gång tillhörde Kung Kristian IV.
– Det är en ikonisk byggnad här i Köpenhamn, där kungen bryggde öl till folket för 400 år sedan, och som varit stängd fram tills nu, säger Mikael Pass.
Den nya zeeländske delfinälskande Connan Mockasin håller sin konsert på Bremen Teater som tidigare ägdes av Simon Spies. Enligt Mikael Pass är Connan Mockasin svår att ge en bild av men musiken har en Twin Peaks-stämning över sig och hans konserter brukar vara väldigt teatraliska. Ytterligare en plats som kommer att användas är isbanan på Toftegårds Plads i Valby.
– Lindoban, en dansk rappare med väldigt mycket energi, kommer dit. Hennes musik kommer att bli ett perfekt soundtrack åt dem som vill dansa runt med skridskorna på, säger Mikael Pass.
Konserten i hotellsviten är slut. Malene Wiehe och den elvaåriga dottern Betty Kold-Wiehe strosar tillbaka ner mot lobbyn. De säger att de inte hade en aning om vad de skulle förvänta sig av halvtimmen i sviten och tycker inte att det är helt lätt att beskriva den musik de just lyssnat till. Men till slut kommer de fram till att det var lite country, lite jazz och väldigt berättande.
– Annars lyssnar jag mest på Rihanna, Jessie J, Avril Lavigne och Katy Perry, säger Betty Kold-Wiehe.
– När man är elva år håller man som bäst på att hitta sin musiksmak. Det är kul att visa ett alternativ. Nu har vi någonting nytt att diskutera, säger Malene Wiehe.

Wondercool Copenhagen

Wondercool, som pågår hela februari, arrangeras för fjärde gången.
Det är en sammanslagning av flera olika festivaler, bland annat musikfestivalen Frost, matfestivalen Copenhagen Cooking samt Winter Jazz.
Gå till toppen