Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stjärntung men utan tyngd

The Monuments Men

Genre: Drama. DirectedBy: George Clooney. Actors: George Clooney, Matt Damon, Cate Blanchett, Hugh Bonneville, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban. Country: USA. PublishYear: 2014.
Efter politiskt belysande filmer som ”Good Night and Good Luck” och ”Maktens män” blir ”Monuments Men” ett betydligt lättviktigare arbete i George Clooneys regissörskarriär. Utan tvekan kan han jobbet. Filmen är snyggt gjord och alla i den stjärntyngda rollistan lyser, var och en på sitt sätt.
Matt Damon och George Clooney i ”The Monuments Men”.Bild: Fox
Men historien om de amerikanska konst- och arkitekturexperter som ger sig ut i slutskedet på andra världskriget för att leta upp de konstskatter, både från museer och privata samlingar, som nazisterna lagt beslag på för bland annat Hitlers planerade Führermuseum i födelsestaden Linz, saknar den tyngd man förväntar sig från samhällsengagerade Clooney.
Filmen baseras på en bok om det hedervärda arbete gruppen med namnet Monuments Men utförde med livet som insats. I en scen håller Clooneys rollgestalt Frank Stokes en kortare föreläsning om vikten av att konsten görs tillgängliga för alla och att den i en vidare mening också tillhör alla. Samtidigt finns nästan hela filmen igenom ett drag av ”skattsökarjakt”, något som engelsmannen i gruppen, spelad av ”Downton Abbeys” Hugh Bonneville även understryker. Det förstärks dessutom av Alexandre Desplats ofta lite glättade musik. Den bidrar till intrycket av att se någon hurtig andra världskriget-film från 50-talet.
Bäst är avsnitten med Cate Blanchetts franska museikvinna Claire Simon, engagerad i franska motståndsrörelsen. Inte oväntat bränner det till och känns ”på riktigt” när hon konfronteras med en av ockupationsmaktens taveltjuvar.
Gå till toppen