Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Vågar vara genuint fånig

Austenland

Genre: Komedi. DirectedBy: Jerusha Hess. Actors: Keri Russell, Jennifer Coolidge. Country: USA. PublishYear: 2013.
Vissa menar att den romantiska komedin är död. Att alla idéer är utmjölkade och att de nya filmer som ändå kommer i princip är en rörlig likvaka.
Keri Russell.Bild: UIP
”Austenland”, Jerusha Hess långfilmsdebut efter en roman av Shannon Hale, är ett möjligen inte storslaget men rätt originellt bevis på att det inte stämmer.
Huvudpersonen är den patetiska Jane, en kvinna i övre 30-årsåldern som fyllt sin lägenhet med småblommigt porslin och suktar efter Mr Darcy, eller snarare Colin Firths mustiga gestaltning av densamme. I ett försök att häva besattheten åker hon till Austenland, en nöjespark bland Englands gröna kullar där besökarna utlovas en full Jane Austen-upplevelse, komplett med en romans. Janes resesällskap är den aningslösa Miss Charming – Jennifer Coolidge i en tvillingroll till den yviga medelåldersmadam hon gjorde i ”American Pie”-filmerna – som anlägger australisk accent och ropar ”tally-ho” efter de andra deltagarna.
Det är inget perfekt manus, eller rättare sagt, dess enda premiss är egentligen för tunn för att tåla en hel långfilm: den känns mer som en radda sketcher som nödtorftigt fogats ihop än en sammanhållen historia. Med det sagt är ”Austenland” ändå ofta en fröjd – en film som vågar förlita sig på det genuint fåniga men säga åtminstone några smarta saker om kärlek och illusioner längs vägen.
Sitt kvar under eftertexterna, förresten, de är toppen.Anna Hellsten
Gå till toppen