Annons

Annons

Annons

Kultur & Nöjen

Vem tänder Nordens stjärnor?

"Matkritik i vår journalistiska kultur betraktas som en excentrisk hobby, i nivå med filateli", skriver Sydsvernskans krönikör Mattias Kroon.

Text

Annons

I förra veckan kröp det ut ett rykte i Stockholm att Michelinguiden nu planerar att ge ut en guide bara för Norden. Detta franska däckföretag ger sedan över hundra år tillbaka ut en mestadels pålitlig guide över restauranger som är värda att äta på, och allt började förstås i Frankrike. I dag ger Michelin ut krogguider i stora delar av Europa, Asien och USA. Den högsta rankingen en restaurang kan föräras är tre små rosettliknande stjärnor. Endast cirka hundra krogar över hela världen har just tre stjärnor, och innebörden är att dessa matställen är så pass unikt kvalitativa och har så pass exceptionella kockar och menyer att de är värda att pantsätta hela sin husvagnssemester för att få besöka. Jag har haft turen att äta på ett tjugotal av dessa små lusthus, och maten är nästan alltid knarkigt världsomvälvande. Även tvåstjärnig mat erbjuder nya färger, nya dimensioner och efteråt ett visst gråtande i fosterställning när smakerna klingar av. Däremot är jag tveksam till ungefär hälften av alla enstjärniga krogar jag ätit på, i efterhand kan jag önska att jag borde stannat hemma och lagat maten själv, eller istället gått på en burdus vinbistro.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan