Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon vill bubbla av skratt när hon är på jobbet

När Cecilia Rönn blev platschef på Ramlösa hälsobrunn var hon 29 år och gravid. I dag, fyra år och en utmärkelse senare – som ”Årets unga chef” – är hon glad att hon aldrig tvekade.

Tio år gammal frågade Cecilia Rönn sin pappa, som jobbade som svetsare på ett betongföretag, om han tyckte att jobbet var roligt. ”Roligt? Jobbar gör man för att göra rätt för sig, för att försörja sin familj”, fick hon till svar. Tioåringen funderade: pappan skulle jobba 25 år till, en hel evighet – utan att ha kul!
– Då bestämde jag mig för att se till att få ett jobb som jag verkligen tyckte var roligt när jag själv blev stor, säger Cecilia Rönn.
Hon ler stort, men tillägger med en allvarlig blick:
– Mina föräldrar jobbade hårt för att försörja oss. Det har präglat mig mycket. Det har också fyllt mig med kärlek och respekt för dem.
Men löftet att ha roligt på jobbet, där så stor del av ens liv utspelas, har hon hållit.
– I dag vet jag att det är något man får om man utmanas och utvecklas. Och när man kan skratta ihop, säger Cecilia Rönn.
Hon plockar åt sig dagens fjärde flaska Ramlösa. Den fria tillgången på husets eget vatten är en perfekt förmån för den 33-åriga platschefen som varken dricker kaffe eller te.
– Visst var det en stor kostym jag fick på mig när jag började här. Men jag fick bra uppbackning och stöd. Och jag vet att jag har levererat.
Cecilia Rönn är den första kvinnan på posten.
– Varken det eller min relativt unga ålder har varit något problem på Carlsberg, det är personligheten och drivkraften som är det viktiga, säger hon:
– Själv tycker jag att det behövs dynamik, både vad gäller kön, ålder, bakgrund och utbildning.
Ramlösas kontor och produktion ligger vägg i vägg, bara några hundra meter från den historiska källan som vattnet än i dag kommer ifrån, grunden i Ramlösas varumärke. Härifrån fraktas runt 75 miljoner liter mineralvatten om året. Ramlösa och Falkenberg ingår i Carlsbergkoncernen sedan tretton år. Omsättningen för Ramlösa separerat har Cecilia Rönn inte siffror på, säger hon. Men sedan flaskvattendebatten för sex, sju år sedan då försäljningen dippade rejält, har de åter kommit upp till tidigare volymer. Samtidigt har produktionen effektiviserats och kostnaderna slimmats.
– En av de första sakerna jag tog tag i var att ta bort ett led med mellanchefer.
De bästa besluten fattas så nära dem de berör som möjligt. Det är Cecilia Rönn övertygad om.
– Alla ska kunna påverka sitt eget arbete. Jag ska inte gå in och detaljstyra. Självklart är jag högst ansvarig och ett tydligt ledarskap från min sida är nödvändigt. Men jag är bara en av 65 personer. Om jag kan få alla att gå åt samma håll, då händer mycket.
För två år sedan utnämndes hon till ”Årets unga chef” på Kompetensgalan. En bekräftelse på att hon gjorde rätt när hon drog på sig den stora kostymen.
– Jag tror att jag är bra på att utmana mina medarbetare att ta initiativ och engagera sig i det som är viktigt för dem. Att hitta varje individs drivkraft och ta tillvara på den i företaget.
Sedan i våras skriver Cecilia Rönn en blogg, om sig själv och om – ledarskap. För det är inte bara ett jobb att vara chef. Det är ett intresse.
– Ledarskap finns på många nivåer. Förälderns roll, till exempel, är den viktigaste av alla. Själv har jag också lärt mig mycket av min hund.
Nyckelorden är kärlek, omtanke och lyhördhet, menar hon. Men också tydlighet och konsekvens.
– Det gäller att behandla sina medarbetare på samma sätt som du själv vill bli behandlad.
Uppvuxen i en familj med sju barn, där föräldrarna själva fixade med huset och bilen, lärde sig Cecilia Rönn tidigt att bli praktisk. Att välja en teknisk gymnasielinje kändes självklart, även om hon som ung hade siktet inställt på att bli polis.
– Jag sökte två gånger men kom inte in för att jag ännu inte fyllt 20.
Men Cecilia blev ändå den första i familjen som läste vidare efter studenten, till maskiningenjör. På högskolan i Halmstad engagerade hon sig i kårhuset och fick snart en arvoderad tjänst som kårmästare, så småningom vd. Verksamheten skulle utvecklas och innefatta både konferens- och restaurangverksamhet och Cecilia Rönns entreprenörsnerv väcktes till liv. Några år senare, 2006, när Carlsberg i Falkenberg sökte en ingenjör med personalansvar, såg hon en chans att ta tillvara på sina olika kompetenser.
– Teknik, affärsmässighet och bra människor, helt rätt kombination för mig.
Under kårhustiden träffade Cecilia Rönn sin man, Ulf-Björn Rönn som är ekonom. För att de båda skulle kunna satsa på sina jobb kom de tidigt överens om att samarbeta och stötta varandra. I synnerhet den dag de skaffade barn. När sonen föddes 2008 delade de lika på föräldraledigheten. När dottern kom två år senare var Cecilia hemma i fyra månader, maken i nästan ett och ett halvt år.
– Jag hade ju just fått chansen med jobbet här. Andra gånger kan det vara Ulf-Björns arbete som får styra.
Familjen bor i Läjet utanför Varberg, femton mil från Ramlösa. Det blir en del pendlingstimmar i bilen, just nu i sällskap av en ljudbok av Leif G W Persson.
– Visst kan det bli långa dagar, men mitt jobb innebär också en viss flexibilitet. Det finns dessutom en förståelse för att jag kan behöva gå tidigare för att hämta på förskolan, vilket är viktigt på alla arbetsplatser som vill rekrytera och behålla duktig personal.
Yrkesliv i kombination med småbarnsliv ger inte utrymme för så mycket annat, konstaterar hon. Men så länge hon hinner med sina barn, sin familj och sina löprundor, gör det inget.
– När jobbet ger dig energi istället för att dränera dig, är det inget problem. För mig är arbetet en avgörande del av mitt liv. Där jag har roligt.

Cecilia Rönn

Ålder: 33 år.
Familj: Man och två barn.
Bor: Läjet utanför Varberg.
Gör: Platschef på Ramlösa hälsobrunn med 65 anställda.
Bakgrund: Utbildad ingenjör. Har jobbat som kårmästare och vd vid Kårhuset i Halmstad och som konstruktör inom betongindustrin. Anställdes inom Carlsbergkoncernen 2006.

Carlsberg Sverige

Bildades 2001 efter en sammanslagning av Pripps och Falcon, ingår i Carlsberg Breweries. I Sverige är omsättningen cirka 3,3 miljarder kronor.

Fyra snabba

1. Inspirationskällor för dig som ledare?

”Människor i min vardag. Hittills har jag inte träffat någon som kan lära mig allt. Jag har heller aldrig träffat någon som inte kan lära mig något.”

2. Vad gör du om tio år?

”I utbildnings- och coachningssammanhang vill man alltid att jag ska göra en karriärplan med specifika mål. Men då blir det inte lika roligt längre. Så jag får se. Det viktiga är att jag har roligt, att jobbet är utmanande och att jag kan påverka.”

3. Vad ska du äta till middag i dag?

”Kålpudding. Det är bara att värma den. Jag lagar alltid tre mål mat om söndagarna som det bara är att ta ut. Det gäller att överleva småbarnsåren utan för mycket stress.”

4. För att inte tänka jobb?

”Leker med barnen, springer eller går ut med hunden. Det viktiga är att gå in för något annat till hundra procent, då kan du inte fundera över jobbet”.

Gå till toppen