Mat & Dryck

Yoghurt med syltad squash, granola och matchate

4 personer
4 dl tjock yoghurt (ex turkisk)
16 fina basilikablad
2 tsk matcha, japanskt grönt pulverte + hett vatten efter smak
Syltad squash
250 g grön squash
200 g socker
1 vaniljstång
2 lime
20 g ingefära
Skiva squashen tunt på längden på en mandolin och lägg skivorna i en skål tillsammans med socker. Skala och strimla ingefäran, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, riv skalet av den ena limen och pressa saften ur båda två och tillsätt även detta. Låt marinera i kylen över natten.
Häll över squashen och sockerlagen som bildats i en kastrull. Koka på hög värme i 10 min tills squashen skiftar färg till mörkgrön. Om lagen är väldigt tunn, kan man ta upp squashen och reducera den ytterligare. Häll upp squashen tillsammans med lagen på rena glasburkar och förvara kallt.
Granola
4 msk havregryn
2 msk pumpakärnor
1 msk mandlar
1 msk hirsflingor
1 msk honung
0,5 msk neutral olja
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Koka ihop honung och olja och häll vätskan över grynblandningen. Blanda runt ordentligt och bred ut grynen på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen tills granolan fått fin, gyllene färg, rör runt var femte minut så att den inte bränns.
Servering
Fördela yoghurten i fyra djupa tallrikar eller små skålar. Lägg på en sked syltad squash och strö över lite granola, garnera med basilikabladen. Servera med matchate (se bildtext).
Avokadosmörgås
4 personer
8 skivor gott, danskt rågbröd
4 avokador
1 liten knippe gräslök
4 knivsuddar piment d’espelette (torkad, fransk chili)
1 citron
Salt
Svartpeppar
God olivolja
Skär upp rågbrödet i åtta skivor och lägg dessa parvis på fyra tallrikar.
Halvera avokadorna, ta bort kärnorna och gröp ur fruktköttet i ett helt stycke med en stor sked.
Lägg halvorna på en skärbräda med snittytan ned och skär åtta–elva snitt på längden, pressa försiktigt ut varje avokadohalva som en solfjäder och lägg upp dem på brödskivorna.
Klipp över gräslök, riv över lite citronzest och krydda med salt, peppar, olja och chili.
Rågbröd med comté
4 personer
Ett gott, danskt rågbröd
100 g comté
Smör
Skiva rågbrödet i tunna skivor på längden, lägg upp smör i pyttesmå skålar och dela osten i bitar. Servera på portionstallrikar.
Blodapelsinsallad
4 personer
4 blodapelsiner
4 myntablad
Strimla myntan. Skala apelsinerna, dela dem i 6-8 delar och blanda dem med myntan. Servera salladen i små skålar.
Löskokta ägg
4 personer
4 stora ekoägg
Salt
Svartpeppar
Ta fram äggen så de inte är kylskåpskalla. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ned äggen och låt dem koka i 6 min och 30 sek. Ta upp dem och lägg dem i en skål med kallt vatten, så att kokningen avstannar. Servera med salt och peppar.
Kardemummabullar
10–12 stycken
600 g vetemjöl special
50 g socker
50 g smör
3-4 dl mjölk, 3% fett
1 ägg
20 g jäst
1 msk hela kardemummakärnor
0,5 tsk salt
lite olja
Pensling: 1 ägg
50 g socker
2 msk kardemummakärnor
Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Mortla kardemumman grovt, blanda ned den tillsammans med ägg, jäst, socker och salt, sikta ned mjölet och arbeta degen tills den blir seg och smidig. Låt den jäsa i en lätt inoljad bunke med plastfilm över i 45–60 minuter.
Knåda ihop degen och kavla ut den till en 30 x 45 cm stor fyrkant. Mortla kardemumman och blanda den med sockret. Pensla degen med lätt uppvispat ägg, strö över kardemummasockret och skär degen i 2-3 cm långa remsor. Snurra ihop remsorna till bollar som läggs i bullformar eller direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under plastfilm i 30 min. Värm under tiden ugnen till 220 grader och baka bullarna i 8-10 min. Låt svalna på galler.
Gå till toppen