Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Varma gråskalor ger ett harmoniskt sovrum

Fråga: Vi är en familj på två vuxna med två barn, tre och fem år. Nu när spjälsängen flyttat ut för gott, tänkte vi fixa vårt ”vuxna” sovrum. Men det blir inte bra... Det är mest plottrigt och rörigt. Jag skulle vilja att det kändes lugnt och harmoniskt, för det gör det inte nu. Inredningen är helt spretig och inget känns snyggt. Hur tycker du vi ska tänka när vi sätter igång vår ”makeover”?
Mjuka, grå toner på väggar och textilier bildar basen för ett rofyllt sovrum. En nedtonad komplementfärg bryter av fint.Bild: RH BABY & CHILD
Johan och Amanda, Höllviken
Svar: Sovrum tillhör mina favoritrum att inreda! Mitt tips till er för en vilsam inredning är att börja tänka på närliggande nyanser utan hårda kontraster. En varm gråskala är en jättebra bas för ett sovrum, det lugnar och ger ro.
Börja med att låta alla väggar målas eller tapetseras i en fin mellan- eller mörkgrå färg. Här har ni då redan satt ett bra utgångsläge. Fortsätt med att inreda rummet med en säng som gärna får vara placerad på motsatt sida av dörren. Rummet blir på så sätt väldigt inbjudande.
Välj en textilklädd sänggavel i en vit eller ljusare grå färg som ger en inramning och en fin kontrast till väggen. Satsa på enfärgade sängkläder i lyxigt material, fina kuddar och överkast som matchar den gråvita färgskalan. Här kan man lätt sätta till accentfärger som puderrosa, gråblå, och dovgrön. Man får då den färgklick som sovrummet kan behöva. Sängbord som tar upp materialet i golvet är fint till.
För att binda samman inredningen är det en bra idé att ta upp sängens färg i gardinerna. De får gärna vara ljusa och svalla från golv till tak vid sidan om och framför era fönster. Det skapar en viss hotellkänsla som känns både mysig och lyxig.
När det gäller förvaring är det lugnast att bygga upp en stängd garderobsvägg med exempelvis skjutdörrar som går från golv till tak. Om utrymme finns kan man komplettera med en gammal byrå i trä som bryter mot allt det nya och fräscha.
Sist men inte minst är den viktiga belysningen. En allmänbelysning i taket, funktionsbelysningar vid sängen och stämningsbelysningar placerade i fönsterkarmen och på byrån är en bra grund för att sovrummet ska bli komplett och kännas mysigt.
Gå till toppen