Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Berusning ger negativa effekter

"Att berusa sig med ämnen som påverkar centrala nervsystemet har alltid negativa effekter", 
 konstaterar Amelie Andersson – socionom som skrivit boken "Cannabis - en olycklig kärlekshistoria". På måndagsförmiddagen chattade hon med Sydsvenskans läsare om cannabis och föräldraskap. Läs hela chatten här.

Amelie AnderssonBild: Foto: Julia Lindemalm

Orolig pappa: Har en son som jag vet röker cannabis, kan kopplingen rökning-aggressivitet ha något med hans senaste humör att göra? Finns det belägg på att cannabis får en att bli aggressiv och att empati minskar?

Amelie Andersson:
Hej Orolig pappa,
Jo det kan finnas kopplingar mellan att röka cannabis och bli mer aggressiv. Det som hörs mest om cannabisrus är att man blir lugn och avslappnad men det är i det akuta ruset, den stund när man rökt på och är hög. Det som bildas när man röker mer regelbundet är en kronisk påverkan som också kan kallas kroniskt rus. Det innebär att man har en konstant påverkan, men i lägre dos än när man är hög, av de ämnen som cannabis innehåller. Denna påverkan gör så att man har mindre kontakt med sig själv och sin omgivning, att man alltså blir mindre empatisk. Ens tanke- och minnesfunktioner sätts ner och sinnesstämningen sänks. Det kan leda till att man blir mer aggressiv, lättstressad, otålig, nedstämd, uppgiven och deprimerad, och vad av detta som kommer att drabba en beror till viss del på ens personlighet. Detta sammantaget gör att cannabisrökning förändrar ens personlighet på sikt och det har du märkt hänt med din son. Eftersom en person som röker cannabis också får nedsatt förmåga att se och reflektera över sig själv kan din son ha svårt att själv se det här.
Om du som pappa behöver mer upplysning och också diskutera din sons situation mer så uppmuntrar jag dig att söka hjälp i din kommun.
Hälsningar Amelie

 

Peter: Hej! Hur många av de som röker cannabis får svåra och långsiktiga negativa konsekvenser av drogen? Mvh Peter

Amelie Andersson:
Hej Peter!
Det som påverkar vilka skador en person får av att röka cannabis beror på hur gammal man var när man började, hur länge man har rökt, hur intensivt man har rökt och ens individuella sårbarhet. En ytterligare faktor som påverkar är hur mycket man utmanar sig för att återhämta sig när man slutat röka. Man har konstaterat att de som rökt 10 år eller mer har stor risk för kroniska skador.

 

Orolig pappa: Tack Amelie / Orolig pappa

 

Elin: Hjälper det dig i ditt arbete att personer som brukar cannabis kriminalieseras?

Amelie Andersson: Hej Elin,
Jag har träffat många unga som fått ett uppvaknande när de blivit tagna av polisen och då bestämt sig för att sluta röka. På så vis har det hjälp många unga och då har jag hjälpt dem på deras väg ur missbruk/beroende.

 

tompa: Vad är det som är olyckligt med cannabis? (Syftar på din titel)

Amelie Andersson:
Hej Tompa,
Det olyckliga är att man i det akuta ruset kan uppleva sköna känslor starkt och att man vill fortsätta att känna så och därför fortsätter att röka. Det olyckliga är att du få mindre förmåga att just uppleva känslor starkt på sikt. Det du var ute efter blir det mindre av. Det tycker jag är olyckligt.

 

Tobbe: Jag och de flesta av mina kompisar röker gräs sporadiskt. Vi är alla runt 30 och välfungerande sammhällsmedborgare med jobb och fritidsintressen. När kommer vi att märka av några negativa effekter av gräset?

Amelie Andersson:
Hej Tobbe,
Att berusa sig med ämnen som påverkar centrala nervsystemet har alltid negativa effekter beroende på hur mycket du tar av det ämnet och hur ämnet i sig påverkar kroppen och psyket. Du kan märka av vilka negativa effekter du fått om du börjar fundera över det och om du är intresserad av det är det idé att reflektera tillsammans med någon som är insatt i ämnet.

 

Maggan: min son på 23 år röker hash och jag undrar nu om han kommer börja med heroin också? han säger nej men jag har lärt mig att det nästan alltid är så.

Amelie Andersson: Hej Maggan,
Generellt ser det ut så att de flesta som provar cannabis inte fortsätter och att de som fortsätter slutar inom tre år. Det finns inget samband som visar att om du röker cannabis så börjar du med heroin. Däremot har så gott som alla som tar heroin börjat med cannabis. Det som också har konstaterats är att om man använt en drog så är hjärnan mer mottaglig för att "svara" på en annan drog.

 

Osäker: Hej! Många hävdar ju att cannabis inte är lika farligt som alkohol. Jag tror inte själv på det men vill gärna veta vad jag kan säga till de som försöker övertyga mig om att jag har fel. Hur är det egentligen?

Amelie Andersson:
Hej Osäker,
Varje drog har sina specifika skadeeffekter och sin farlighet. Cannabis och alkohol är olika och skadeverkningarna är svåra att jämföra. Den ena röker man och den andra dricker man och det gör det komplicerat. Båda drogerna påverkar hur man mår och fungerar båder på kort och lång sikt, de ger skador som liknar varandra men också helt olika typer av skador. Jag brukar inte tycka det är fruktbart att jämföra utan tycker det är bättre att titta på var och ens effekter.

 

Hugo: Hej Amelie, Jag läste just: "-en person som röker cannabis också får nedsatt förmåga att se och reflektera över sig själv." Är detta något som drabbar samtliga cannabisrökare, merparten eller ett fåtal? Min flickvän röker ibland med sina väninnor och nu undrar jag om jag skall oroa mig.

Amelie Andersson: Hej Hugo,
Ingen är immun mot de negativa effekterna men hur man påverkas beror på hur ofta, hur mycket man röker och ens egen känslighet. Du undrar om du ska oroa dig och då undrar jag om det är för henne du oroar dig och också hur det påverkar dig och ert förhållande att hon röker?

 

Svensson: Hej Amelie! Jag är i 20års-åldern, har två jobb samtidigt som jag är engagerad i många ungdomsverksamheter inom mitt område och jag är en viktig del av kulturutvecklingen i min stad. Jag röker cannabis varje dag och har ett fullt fungerande och händelserikt liv. Bör jag behandlas som kriminell? Mvh

Amelie Andersson: Hej Svensson,
Min erfarnhet är att människor har större tillgång till sin kreativa förmåga opåverkade. Det är oavsett om handlingen att röka cannabis är kriminellt eller inte.

 

Mikael Argus: Vad menar du med detta? "Det är när du går in i den kroniska påverkan som du tror att världen är platt i stället för rund, för du har förlorat förmågan att se det."

Amelie Andersson: Hej Mikael,
I den kroniska påverkan missar du nyanser i tillvaron, du får svårare att dra riktiga slutsatser och ditt känsloliv dämpas för att ta några exempel och det förenklar din världsbild på ett negativt sätt.

 

Orolig syster : Hej Jag har en bror som tar cannabis. Han har tagit droger nu i 4 år nästan. Men just nu tar han spice! Jag är jätteorolig. Jag brukar alltid ringa soc. Men det verkar att de vill inte hjälpa mig, dem säger att han är myndig (20 år) men det är jätte stort problem han mår bara sämre och sämre! Vad ska jag göra? Tack

Amelie Andersson:
Hej Orolig syster,
Jag förstår att du är orolig och du har anledning att vara det. Spice är oerhört skadligt. Jag skulle råda dig att vända dig till någon mottagning där man arbetar med droger och diskutera med den hur du kan hjälpa till. Finns det andra drogfria vuxna i ditt eller din brors nätverk som du kan prata med? Gör dig inte ensam med problemet, det finns hjälp att få. Lycka till!

 

Manali: Hej! Cannabis röks med halsbloss. Något som ju är väldigt strävt och kräver en smula träning för att inte bara sluta i hostattacker. Är det inte så att alla som använder cannabis också nyttjar tobak? Och är inte då tobak att anse som inkörsporten till cannabis?

Amelie Andersson:
Hej Manali,
Jo man behöver kunna röka för att använda cannabis och de allra flesta som provar/röker cannabis har börjat med cigaretter.

 

Liam: Anser du att dagens narkotikapolitik och narkotikalagstiftning är 100% felfri och perfekt? Om inte, vad skulle du ändra på om du fick bestämma?

Amelie Andersson: Hej Liam,
Nej, jag tycker inte att dagens narkotikapolitik och -lagstiftning är perfekt. Jag tycker att det är en samhällsfråga som sträcker sig längre än till själva narkotikapoliken. Om jag fick bestämma skulle vi inrätta ett samhälle där unga människor fick lika möjligheter att utvecklas och njuta av sina liv och kunde få hälp med sina svårigheter.

 

Calle: Hej Amelie! Är det inte bättre att sitt känsloliv kanske dämpas lite? När jag rökt cannabis känner jag mig mycket mer kärleksfull mot familj & vänner. Samt så tänker jag inte på de dåliga sakerna i mitt liv. Jag är dessutom självmordsbenägen, vilket inte förekommer då jag är påverkad.

Amelie Andersson:
Hej Calle,
Jag förstår hur du tänker; du slipper tänka på problemen den stund du har rökt på. Dessutom förstärks de kärleksfulla känslorna i ruset. Problemet med detta är att det inte löser det problem du har i grunden, det som gör att du inte känner så stor livslust. Ruset kommer också att förändras, om det inte gjort det redan, till att bli mindre starkt och kortvarigare. Du kommer att få förstärkta känslor av att livet är svårt och meningslöst. Om du får hjälp att lösa ditt grundproblem kommer du att få mer tillgång till lusten till ditt liv. Jag är övertygad om att du kan ha det bättre så sök någon som kan förstå dig. Lycka till!

 

Gustav: Tycker du inte att det är dubbelmoral att cannabis är olagligt medan en drog som alkohol fortfarande är lagligt? Alkohol dödar människor år efter år, medan cannabis aldrig haft en bevisat dödsfall. Vad tror detta ger för signaler till alla ungdomar?

Amelie Andersson:
Hej Gustav,
Alkohol är en så självklar del av vår kultur och våra vanor och den har funnits här så länge att det därför inte diskuteras om den skulle bli olaglig. Cannabis däremot är en relativt ny drog i vårt land och därför har den varit lätt att göra olaglig. Jag tycker det du sätter fingret på ger unga signaler att det går bra att berusa sig på vissa sätt men inte andra och att detta kan vara mycket svårbegripligt och förvirrande.

Gå till toppen