Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Industrifonden satsar på skånskt tårtskick

Malmöföretaget bakom nättjänsten ”Skicka Tårta” får fem miljoner kronor av statliga Industrifonden. Pengarna ska ta tårttjänsten till Europa – med start i Polen och Tyskland.

Skånska tårtor ska spridas i Europa. ARKIVFOTO: BOSSE NILSSONBild: BOSSE NILSSON
– Det känns oerhört spännande, det sprudlar i kroppen, säger Magnus Noord, vd på Pastry Sweden som driver nättjänsten Skicka Tårta.
Han och medgrundaren av Pastry Sweden, Magnus Äng, byggde tillsammans upp Euroflorists blomsterbudsverksamhet på nätet i början av 2000-talet. Det var där idén till Skicka Tårta uppstod, en nättjänst för att beställa och skicka nybakade tårtor och bakverk.
Tårttjänsten släpptes i april 2011 och har sedan dess fått beställningar från över 8 500 kunder och levererat tårtor från Smygehuk till Haparanda.
Förra året omsatte bolaget cirka sex miljoner kronor, men Magnus Noord uppskattar att marknaden för konditoriförmedling över nätet är värd 250 miljoner kronor bara i Sverige. Uppskattningen baserar han på antagande att konditoriförmedling kan bli cirka hälften så stort som nätbaserad blomsterförmedling.
Pengarna från statliga Industrifonden ska användas till att marknadsföra verksamheten i Europa, med start i Polen och Tyskland där bolaget redan har byggt upp ett nätverk av leverantörer.
– Vår ambition är att finnas i hela Europa inom några år, säger Magnus Noord.
Pastry Sweden har sedan tidigare en ägare i det Malmöbaserade riskkapitalbolaget Spintop Ventures. I och med Industrifondens satsning har de sammanlagt tagit in cirka åtta miljoner kronor i riskkapital.
Tårtbolaget har åtta anställda i Malmö och en i Tyskland och har bara gott att säga om rekryteringsunderlaget i Malmö.
– Vi har stor användning av att Malmö är en mångkulturell stad med många flerspråkiga personer. Det har gjort att vi har kunnat starta en verksamhet i Polen utan att ha en person på plats, säger Magnus Noord.
I samband med investeringen går Industrifondens Lennart Gustafson och Euroflorists grundare Peter Ljungbeck in i styrelsen. Magnus Noord hoppas att deras nätverk och kompetens ska hjälpa företaget att växa.
Gå till toppen