Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Krona för krona" för nya reformer

Allt ska finansieras "krona för krona".

Bild: Scanpix
Nu är det slut på stimulanser. Allt regeringen vill göra under de kommande åren måste finansieras "krona för krona", sade statsminister Fredrik Reinfeldt i dag.
Ett nytt läge råder nu i ekonomin och regeringen kommer inte att föreslå några fler skattesänkningar de närmaste åren, sade Reinfeldt på en pressträff.
– Vi medverkar gärna till att lätta på beskattningen för vanligt folk som jobbar, men nu kommer allt att finansieras, krona för krona, sade Reinfeldt.
– Det kan ske genom utgiftssänkningar men också genom breddning av skatter.
Det handlar om en återgång till överskott i de offentliga finanserna, enligt regeringen.
Anders Borg förklarade att han ser ett omslag i ekonomin och att Sverige går från ett läge där det har varit möjligt att stimulera ekonomin, men att vi nu är på väg in i en fas där det blir allt viktigare att hålla ordning på de offentliga finanserna.
– När vi blickar framåt mot 2015, 2016 och bort mot 2018, är det återigen centralt att stärka de offentliga finanserna. Vi ska inte inbilla oss att ekonomiska kriser är över, så det är viktigt att hålla fast vid att samla i ladorna i goda tider.
De bedömer också att reformer måste prioriteras hårdare och betydande besparingar krävs, men åtgärder som skadar jobb och sysselsättning måste undvikas.
Gå till toppen