Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Passa dig – det kan bli dyrt

Chockhöjning av passpris ska motverka människosmuggling.

Passexpeditionen i Malmö utfärdar varje år 78 000 nya pass, men många av dem hamnar på avvägar. Anja Birgerdahl låter dock makulera sitt gamla pass när hon ansöker om ett nytt. Vid Vivi-Ann Walemos expeditionslucka blir hon fotograferad.Bild: Peter Frennesson
Svenska pass har blivit en internationell handelsvara. Just nu är 177 000 giltiga svenska pass på drift. Många av dem har hamnat i händerna på professionella människosmugglare.
Enligt Frontex, EU:s gränskontrollmyndighet, är svenska pass vanligare än andra europeiska pass bland personer som försöker ta sig in i EU med ett ”look-alike-pass”, det vill säga ett äkta pass som tillhör någon annan.
Passet används av en utländsk person som liknar den verklige innehavaren för att kunna resa fritt till Sverige. Oftast för att hälsa på en släkting i något EU-land eller för att söka asyl här. Passen kan också användas av brottslingar som är internationellt efterlysta.
När Frontex granskade 1 300 personer med ”look-alike-pass” som avslöjats under loppet av ett och ett halvt år visade sig 440 av passen vara förlustanmälda svenska pass.
– Det finns ett stort sug efter svenska pass. De är svåra att förfalska. Därför används de istället som look-alike-pass, säger Sören Clerton, polisöverintendent på Rikskriminalen.
På fem år har antalet förlustanmälda svenska pass ökat från 46 000 till 60 000 per år. Enligt Sören Clerton har sådana pass ett marknadsvärde på 4 000–5 000 kronor.
– Men vi har fått uppgifter om att svenska pass sålts för upp till 80 000 kronor. Förtjänsten kan bli stor för den som tappar bort nio–tio pass på ett år, säger han.
Enligt dagens regler kan man tappa bort hur många pass som helst. Det är bara att lämna in en förlustanmälan och ansöka om ett nytt pass à 350 kronor.
Det tycker Rikskriminalen är både för lätt och för billigt. Därför har man i en färsk rapport tagit fram en lista över möjliga åtgärder för att stävja missbruket av svenska passhandlingar.
Grundavgiften för ett svenskt pass ska ligga kvar på 350 kronor, men varje nytt pass som ersätter ett förkommet pass ska successivt kosta mer och mer tills det blir lika dyrt som ett provisoriskt pass (980 kronor).
Den som tappar bort sitt tredje pass på kort tid ska kallas till polisförhör och bli föremål för utredning. Uppföljande samtal ska hållas om ytterligare pass försvinner.
Ansökningsförfarandet ska ändras för den som skaffar sig ett pass. Det ska ställas hårdare krav på den som ansöker om provisoriskt pass.
Det chip som redan finns på svenska pass med bland annat fingeravtryck och ansiktsform bör på sikt användas i större omfattning än nu.
– Problemet är emellertid att det inte finns några avläsare för chippen i gränskontroller ute i världen. Det gör att vi i dagsläget inte kan utnyttja den möjligheten, säger Sören Clerton.
Det är relativt få användare av svenska look-alike-pass som avslöjas. Enligt Rikskriminalen och Migrationsverket beror det på att asylsökande bara utnyttjar dem för att komma ombord på en flight till Sverige eller något annat EU-land.
När användaren väl är inne i EU göms passet undan så att man kan söka asyl med sin rätta identitet.

Svenska pass

Svenska pass är numera giltiga i fem år. Några hundra giltiga tioårspass finns kvar från tiden före 1 oktober 2005.
Svenska pass är svåra att förfalska. De innehåller fem porträttbilder och 60 unika säkerhetsdetaljer.
Den som är svensk medborgare och inte avtjänar fängelsestraff kan ansöka om ett pass.
Det är olagligt att låna och låna ut pass. Det innebär missbruk av urkund – ett brott som kan leda till böter eller fängelse i upp till två år.

Borttappade pass

ÅrAntal

200846 000

200947 000

201053 000

201156 000

201258 000

201360 000

Totalt320 000

Källa: Rikspolisstyrelsen

Gå till toppen