Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaklubb får 6 miljoner för att få Sveriges skolbarn att simma

Simklubben Poseidon i Lund får sammanlagt 6 miljoner kronor för att lära Sveriges samtliga femteklassare att simma. Poseidon ska utbilda 640 siminstruktörer från hela landet i ett helt nytt sätt att lära ut simning.

Första året får klubben knappt 1,7 miljoner kronor tillsammans med Swedish Center For Aquatic Research. Projektet budgeteras till sex miljoner kronor över tre år.  
Skolverkets kursplan för idrott och hälsa kräver att eleverna vara simkunniga efter årskurs 5 i grundskolan. De ska ha god vattenvana, vara trygga i vatten, kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, och hantera nödsituationer vid vatten.
Men en undersökning som Skolverket gjorde 2010 visade att var tolfte elev, eller 7800 elever i årskurs 5 inte uppnår de målen.
Bland vuxna svenskar är simkunnigheten ännu sämre. Enligt en undersökning gjord av Svenska Livräddningssällskapet uppger 2 miljoner vuxna att de inte kan simma.
Bland barnen är rädsla för vatten den vanligaste förklaringen till att de inte kan simma. Många nyinvandrade elever har liten eller ingen vattenvana.
Eftersom deras föräldrar inte heller har vattenvana prioriteras inte simträning av föräldrarna.
Det är här Poseidon kommer in. Allmänna Arvsfonden finansierar projektet, som ska genomföras i tre etapper under tre år med början i södra Sverige.
– Kan man inte simma i femte klass är det stor risk att man aldrig lär sig simma, säger projektledaren Hilde Elise Hansen, som tidigare har arbetat med simkunnighet både i Norge och Danmark. Hon är också engagerad i World Aquatic Development Conference, där hon har fått kontakt med en helt ny undervisningsmetod för barn som är rädda för vatten. Brainswim, som har utvecklats av flerfaldiga olympiska medaljören Shane Gould och simtränaren Milton Nelms, prioriterar att bearbeta barnets rädsla för vattnet i stället för att genast lära ut de riktiga simtagen.
Under det första året ska Shane Gould och Milton Nelms utbilda 40 siminstruktörer, som i sin tur ska lära barn i södra Sverige, som gått ut femman utan att vara simkunniga, att simma med den nya metoden.
År två ska man utbilda 200 instruktörer, och år tre ytterligare 400 instruktörer.
– Vi ska leda projektet men kommer att samarbeta med lokala organisationer och simklubbar, förklarar Hilde Elise Hansen, som säger att hon är jättetaggad:
– Alla känner att det här är något som verkligen behövs. Detta kommer att bli bra och jag ser fram mot att börja arbeta med detta projekt.
Gå till toppen