Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånska luften så dålig att gravida drabbas

Den skånska luften är på många håll så dålig att gravida kvinnor löper 50 procent större risk att drabbas av havandeskapsförgiftning än kvinnor som bor i ren luft.

Bild: Peter Frennesson
– Jag trodde inte att sambanden skulle vara så stora och starka, säger Ebba Malmqvist på medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
Drygt 80 000 skånska födslar, mellan 1999 och 2005, har analyserats genom att mammans bostadsadress jämförts med en databas över kväveoxider, som skapas i förbränning av bland annat bensin.
– Vi vet hur mycket kväveoxider som finns vid mammans bostadsadress, och har även kunnat räkna ut hur mycket trafik som passerar där. Vi har också jämfört halterna av marknära ozon, säger Ebba Malmqvist.
Skillnaderna mellan de 25 procent som bor i Skånes renaste luft och de 25 procent som bor i den mest förorenade är tydliga.
– De som bor i sämst luft har 70 procent ökad risk att få graviditetsdiabetes. Det är lika hög risk som att vara överviktig eller föderska över 35 år.
Även risken för havandeskapsförgiftning ökar mellan sämst och bäst luft – med 50 procent.
– Det är en väldigt allvarlig sjukdom som ger förhöjt blodtryck och kan bli livshotande för både kvinnan och barnet.
Vidare visar studien på 57 procent högre risk för barnen i den sämsta luften att drabbas av typ 1-diabetes – och därmed bli beroende av insulinsprutor för resten av livet.
– Vi har justerat för alla kända riskfaktorer, som till exempel mammans rökning och om hon själv har diabetes, påpekar Ebba Malmqvist.
Risken för den enskilda kvinnan att drabbas av sjukdomstillstånden är fortfarande låg. Men Ebba Malmqvist anser ändå att politikerna bör sänka ribban för luftföroreningar, som idag är så hög att den inte skyddar gravida.
– Min studie är inte unik. EU-kommissionen säger att 400 000 européer dör i förtid på grund av luftföroreningar. Det är tio gånger fler än de som dör i trafiken.
Vad ska man som gravid tänka när man läser om din studie?
– Det finns många anledningar till att man bor där man bor. Men man kan kanske kolla att man har en bra ventilation och välja att vädra mot innergården istället för ut mot gatan.
Gå till toppen