Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Torsk på nationalismen

Pontus Kyander har hamnat i centrum för en häftig norsk debatt om ministerstyre. Idag skriver han själv om den uppseendeväckande historien.

”Jag vet inte vad du håller på med, men nu har du klarat av att sätta igång ett helvetes liv”, står det på mobilens skärm. Jag studsar till. Det är Suzette Paasche, min överordnade chef inom Museene i Sør-Trøndelag (Mist, Norges största enhet av sammanslagna museer), som skriver:
Statsministern och kulturministern har ringt styrelseordföranden. Och jag har fått telefon från kulturdepartementet. De säger att du har kallat FrP för ett nationalistiskt parti. Och det kommer i tryck imorgon. Trodde vi var eniga om att du skulle låta bli sådant innan du slutar. Det här kommer på ditt cv och bidrar inte direkt till att styrka museet. Onödigt.
Det tar en god stund innan jag ens har en aning om vad hon talar om. Regeringspartiet Fremskrittspartiet (regerar tillsammans med Høyre), Norges motsvarighet till Sverigedemokraterna… Jag har nämnt dem i ett förord till Trondheim konstmuseums halvårsprogram för våren 2014, fast mest i förbigående, som ett inhemskt exempel på den våg av nationalism (andra epitet hade kunnat tillämpas, detta är ändå en relativt neutral politisk term) som sköljer över Europa idag. Så här stod det i förordet:
Det chockerande idag är att nationalismen återvänt på global front. Det är nationalism i sin fulaste form, av det slaget som hävdar en överlägsenhet över andra, som säger ”vi är bättre, eftersom vi är rikare/äldre/yngre/demokratiska/är en republik/är ett kungarike/har en rikare kultur/har fler vapen/vackrare natur och bättre utsikter/är av en bättre ras”. Nationalism handlar inte bara om att vara tillfreds eller stolt över den man är och vad man uppnått, eller att tycka om en plats därför att det är en bra plats att leva på. Inom nationalismens ramar formas dessa stämningar till en ideologi, och den ideologin säger kort och gott: ”Vi är bättre”. I den meningen är inte norsk nationalism bättre eller sämre än någon annan. Den uppträder som vilken annan form av nationalism, och den rymmer samma uteslutande mekanismer. Nationalistiska partier – FrP är ett av dem – är farliga eftersom de relativiserar föreställningarna om mänsklig gemenskap, om mänskliga rättigheter, om likhet. De är en syra som äter våra själar, som eroderar vår respekt för andra – om dessa andra av någon anledning trampar samma mark som vi själva. Detta är vårt land, inte deras. Vi är stolta ägare till denna nation, det är inte de. Vi har rättigheter, det har inte de.
Man behöver inte hålla med om denna beskrivning av nationalismen, och det kan hända att den halva miljon norrmän som röstat på Fremskrittspartiet är av en annan åsikt. Men jag företräder en från staten fristående kulturinstitution till vars uppgifter brukar räknas att utmana offentligheten, publiken och sig själv, och vara en aktiv del av det offentliga samtalet. Så brukar det stå i de politiska festtalen om kulturens frihet, och sådant understryker vi bland annat då vi söker pengar från statliga och andra organ. Man kan vara oenig, och debattera detta.
Men det är en helt annan sak när kulturministern Thorhild Widvey lyfter på telefonen. Att även statsministern Erna Solberg enligt detta och följande sms varit på tråden lyfter det hela en nivå, men Solberg förnekar bestämt all inblandning. Istället hävdar hon att det är hennes närmaste rådgivare Julie Brodtkorb som ringt sin bror, styrelseordföranden i Mist Rasmus Brodtkorb, för att berätta att kulturministern tänker ringa (ett okonventionellt myndighetsförfarande och korsvis ringande, och syskonskapet gör knappast det hela mer transparent). Sedan ringer alltså kulturministern. Vad som sägs kan ingen utom de samtalande veta, men Rasmus Brodtkorb ringer till Mists administrativa direktör Suzette Paasche. Vad de säger varandra kan heller ingen utomstående få reda på. Men jag vet vad som stod i mitt sms, och det var en chock.
Det chockerande för mig var inte att kulturministern ringt och att statsministern enligt det meddelande som följde var ”provocerad”. Det chockerande var att ingen av mina överordnade i organisationen såg något fel i att ministrarna företar undersökningar personligen eller genom sina kontor på sen kvällstid av vad som försiggår på ett regionalt konstmuseum som inte på något sätt är underordnat staten (och även om så hade varit inte ska styras av ministerhänder). Rädslan sipprar nedåt i organisationen, och det förefaller vara meningen att jag ska bli räddast av alla. Men bortsett från att jag redan sagt upp mig är jag van vid mediala stormar, och av någon anledning håller jag hårdare på verksamhetens integritet än någon av de andra i texten nämnda personerna.
Ingen räknar med att jag just den kvällen sitter i sällskap med en person som har det jag helt saknar, nämligen politiska och mediala försänkningar i Norge. Utan den omständigheten hade jag varit hjälplös. Det betyder att i stort sett samtidigt som detta famösa sms når mig, börjar det mediala och politiska tåget att rulla. Sedan dess har debattsidorna kokat i Norge. Statsministern har tvått sina händer, men kulturministern har oskyldigt förklarat att hon ”bara ville kolla fakta” och ”göra lite research”. Nu kallas ministern till Stortingets frågestund och till utskottsförhör.
Reaktionerna visar Norges styrka som demokrati, och att det offentliga samtalet fungerar även mitt under vinter-OS, då medier brukar vara paralyserade av skidlandslagets med- och motgångar. Vad som ännu återstår att belysa är statsministerns roll. Hon och hennes parti Høyre har återkommande gått ut och avvärjt påståenden om att regeringspartnern Fremskrittspartiet skulle vara högerpopulistiska, rasistiska, främlingsfientliga eller vad nu medier inom eller utom Norge skulle vilja skriva. I praktiken har det haft som effekt att dessa ord knappast längre används om Fremskrittspartiet i det offentliga. Nu har vi kommit till ordet ”nationalistisk”. Vi har snart inga ord kvar för att beskriva Fremskrittspartiets och partiledaren Siv Jensens utspel om ”smygislamisering”, räknestycken att invandringen i fortsatt takt inom fem år (!) kommer att kosta lika mycket som hela Oljefonden och Statoils tillgångar sammanräknade (det måste vara ett av den politiska historiens sämsta räknestycken), tvångsbussning av romer, och så vidare. Kanske måste vi tillbaka till den punkt då vi får kalla en spade för en spade?
Den nuvarande Høyre-Fremskrittspartiet-regeringen har gått ut hårt mot den förra Arbeiderpartiregeringen för dess inblandning i kulturpolitiken, och man har talat om en ”frihetsreform” med mindre statlig inblandning. Ord och handling har så här långt inte hängt samman, vilket inte är ett partipolitiskt påstående från mig (partilös) utan ett trött konstaterande från en av de kulturella vingårdsarbetarna. Det som skett är värre än bara lite statlig styrning av verksamheter generellt. Det är ett ingrepp i yttrandefriheten och i en enskild institutions självständighet. Yttrandet från mig kan uppfattas som kontroversiellt, men svaret får aldrig bli en kall statlig hand som ”tjänstevägen” griper in mot verksamhetscheferna. Svaret måste vara offentlighet och debatt. Den debatten kommer nu, men nu handlar den om kulturministern själv. Heja Norge!
Gå till toppen