Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Designern som gör nytt av insamlade plagg

Hon är Malmödesignern vars senaste idé är att sätta saxen i gamla skjortor, jeans och ylletröjor. 

I ett hörn i Helle Robertson Forslunds studio vid Norra Grängesbergsgatan i Malmö ligger en hög ylletröjor. Klippta i bitar och hopsydda på nytt ska de bli en pläd.
Helle Robertson Forslund, som står bakom klädmärket Robert & Blad, är enda skåning i Studio Re:design. Det är ett projekt som bland andra Västra Götalandsregionen och Röda Korset står bakom som ska titta på vilka nya saker som kan skapas av insamlade kläder och textilier.
– Jag gillar när det går att se det gamla plagget i den nya produkten. Jag vill presentera saker som roliga, att någon ska tänka: ”vad fiffigt att den är gjord av en gammal skjorta”, säger hon.
Helle Robertson Forslund visar ett kuddfodral som har sytts av en avlagd skjorta av fint märke. En mängd samlade manschetter från skjortor har satts samman till ett tygstycke som kan fungera som väggbonad. Och tygbitar från jeans har blivit nytt tyg till en omklädd stol.
Hon tar fram en av ylletröjorna för att klippa den i bitar.
– Titta, den är faktiskt lappad på riktigt, utropar hon när det visar sig att det finns hål under lapparna på armbågarna, som visar att den förra ägaren har tagit hand om sitt plagg.
– Det fanns ju en tid när vi stoppade våra strumpor. Nu tillverkas mycket till så låga priser att många inte tycker att det är värt att lägga tid och pengar på att vårda sina kläder.
I stället shoppar vi som aldrig förr, och kastar de flesta av de plagg vi har tröttnat på.
– Jag går igång på resursslöseri. Jag tål inte att en massa råvaror bara hamnar i soporna, säger Helle Robertson Forslund.
Trots ett stort modeintresse är hon ointresserad av shopping. Hon önskar att det i stället fanns mer konsumtion av tjänster kring kläder. Hon erbjuder själv en tjänst där hon hjälper människor att förnya sin garderob bara genom att gå igenom den. Saker kan sys om, kombineras på nytt sätt och något kanske kan säljas.
– Utomlands finns det mycket mer sådana tjänster, som att det är vanligare att lämna in skjortor till tvätt och strykning.
Sommaren 2012 började Helle Robertson Forslund koka marmelad, en verksamhet som står i startgroparna för att utvecklas till något som kan bära sig ekonomiskt. När hon startade hade hon träffat flera personer som hade massa frukt i sina trädgårdar som mest gav dåligt samvete.
– Det kan tyckas spretigt, men allt jag sysslar med handlar om att ta vara på resurser.
Gå till toppen