Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD splittras i sitt starkaste fäste

Sverigedemokraterna förlorar sitt främsta vallokomotiv. Allan Jönsson, som gjort Bjuv till SD:s starkaste fäste, är nyvald ordförande för Framstegspartiet.
– Vi tänker locka till oss missnöjda sverigedemokrater över hela landet, säger han.

Allan JönssonBild: Arkiv: Karl Melander
Än så länge så råder det stort hemlighetsmakeri kring försöken att väcka nytt liv i Framstegspartiet, ett parti som 1985-94 vann kommunala mandat i Åstorp, Bjuv, Helsingborg och Landskrona.
De som står bakom partiet hoppas bilda lokalföreningar runt om i landet. Därför har de sedan en längre tid haft kontakt med sverigedemokrater över hela Sverige som ogillat vad de sett som en toppstyrning av SD.
– Under Jimmie Åkessons ledning har Sverigedemokraterna utvecklats till ett enfrågeparti. Allt kretsar kring invandringen, säger Allan Jönsson till Sydsvenskan.
Sverigedemokraternas ledning tycks inte frukta det nya partiet.
– Vi har känt till att det varit på gång. Det är bra att vi nu får veta att det blir av, säger pressekreteraren Marin Kinnunen.
Framstegspartiet återuppväcktes på ett konstituerande möte på ett hotell i Jönköping i början av februari. Ett tjugotal personer fanns på plats för att välja ordförande, partisekreterare och interrimstyrelse.
– Jag blev tillfrågad om jag ställde upp för Framstegspartiet. Sedan blev jag meddelad i efterhand att jag enhälligt blivit vald till ordförande, säger Allan Jönsson som påstår att han själv inte var med i Jönköping.
Det påståendet tillbakavisar Gunnar Ek, före detta SD-ordförande i Jönköping, som var med på mötet.
– Allan var kroppsligen med på mötet, först på lördagen på ett företag i Huskvarna, därefter på söndagen på ett hotell i Jönköping.
Enligt Gunnar Ek är Allan Jönsson en person med "bra erfarenhet, som har lätt att ta människor och som har bra idéer".
– Han inger förtroende, sammanfattar han.
Både Allan Jönsson och Gunnar Ek betonar att Framstegspartiet tänker tona ner invandringsfrågan för att istället föra fram pensionsfrågan som paradnummer. Huvudkravet är att alla pensionärer ska garanteras en månadsinkomst på 15 000 kronor.
– Vi har en restriktiv syn på invandring. Vi måste dra ned på den, men alla som kommer hit är ju individer och måste behandlas därefter, säger Allan Jönsson.
Allan Jönsson vill inte avslöja vem som sitter med i Framstegspartiets provisoriska partistyrelse. Men enligt vad Sydsvenskan erfar består den nästan helt av före detta SD-politiker som uteslutits ur Sverigedemokraterna.
Styrelsen har sju ledamöter och fyra ersättare:
Allan Jönsson, före detta SD-ordförande i Bjuv, är partiledare. Han tänker behålla sina platser som ledamot av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, valnämnden samt vård- och omsorgsnämnden i Bjuv.
Gunnar Malmström, tidigare SD-ordförande i Halland, är nyvald partisekreterare. Han har varit fullmäktigeledamot i Halmstad, men blev politisk vilde 2009. I juli 2010 anslöt han sig till högerextrema Nationaldemokraterna.

Isabella Demserius har varit SD-kassör i Borås. Hon är numera politisk vilde i kommunfullmäktige sedan hon i februari 2012 uteslöts ur Sverigedemokraterna.
Thomas Bengström är nyvald ordförande för Framstegspartiets programkommission. Han valdes in i kommunfullmäktige i Tranemo för SD, men blev därefter politisk vilde innan han gick med i Nationaldemokraterna.
Anna-Mi Kullman var gruppledare för SD i Ronneby kommunfullmäktige innan hon för ett år sedan uteslöts ur partiet. I november gick hon med i Kristdemokraterna. Nu vandrar hon vidare till Framstegspartiet.

Anita Mattsson var för sex år sedan med om att grunda SD i Avesta, men uteslöts ur partiet 2012.
Ulf Lindström var en av frontfigurerna för SD i Hofors, men uteslöts 2010 och vandrade vidare till Nationaldemokraterna.
Tomas Olsson, före detta SD-politiker i Bjuv, sitter också med i interrimstyrelsen.
Enligt Allan Jönsson finns även personer från Göteborg, Stockholm och Östersund i den provisoriska partistyrelsen.
Styrelsen samlas till ett första möte den 8 mars, bland annat för att anta ett nytt partiprogram. Målet är att erövra mandat på flera orter i höstens kommunval. På sikt har partiledningen också ambition att komma in i riksdagen.
Gå till toppen