Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ett halvt steg tillbaka från avgrundens rand

Ett inbördeskrig i Europas näst största land var mycket nära på torsdagskvällen. Svartklädda krypskyttar, med gula armbindlar för att skilja dem från motståndarna, dödade demonstranter på huvudstadens gator.

Ett av polisens bepansrade bilar med vattenkanon på taket, har aktivister tagit och kört in på självständighetstorget i Kiev, där det visas upp på fredagskvällen.Bild: Gustav Sjöholm / TT
De flesta demonstranter som dödades hade kommit från västra Ukraina. Många av poliserna var från öst. Regionala maktorgan i väst förklarade att de inte längre tänkte ta emot order från Kiev. Poliser i väst satte sig på bussar för att åka till Kiev och försvara revolutionärerna på Självständighetstorget med vapen i hand.
I söder förberedde lokalparlamentet i det rysktalande Krim ett beslut om självständighet.
Ingen förstod riktigt vad de motstridiga beskeden från president Viktor Janukovytj innebar. Än en gång hade han inlett ett försök att skingra demonstranterna med våld, trots att varje sådant försök hittills bara lett till ökad konfrontation och upptrappning av motsättningen. Och denna gång fick ordningsmakten lov att skjuta skarpt.
Samtidigt som demonstranter dödades på gatorna ville presidenten förhandla med oppositionsledarna. Det var som om den ena handen inte visste vad den andra gjorde.
Cyniska kommentatorer menade att Ryssland hade krävt återställning av ordningen på gator och torg innan nästa delbetalning av det stora ryska stödpaketet kan betalas ut. De ryska pengarna, sammanlagt lika mycket som Sveriges hela försvarsbudget, behövs för att Ukrainas krisdrabbade ekonomi inte ska kollapsa de närmaste veckorna.
Exakt vad Ryssland har krävt i utbyte vet vi inte, men vi vet att Janukovytj talade med Vladimir Putin under den blodiga natten mellan tisdagen och onsdagen.
Blodbadet skingrade inte demonstrationerna, om Janukovytj hade trott det. I stället skingrade det hans egna stödtrupper i den politiska och ekonomiska maktens absoluta topp. Ett ovanligt stort antal privatflygplan lämnade Kiev under torsdagen, och många kända namn fanns på passagerarlistor som läcktes ut från flygplatserna.
Hotande kaos och inbördeskrig gjorde att många av Janukovytjs partikamrater fick kalla fötter. Huvuddelen av dem höll sig borta när parlamentet natten mot fredagen samlades till ett extrainsatt krismöte. Men de som dök upp vände kappan och röstade med oppositionen.
Plötsligt hade regeringen förlorat sin majoritet. Den nya majoriteten förbjöd polisen att skjuta på demonstranter, avblåste den "antiterroroperation" som Janukovytj hade inlett, och förklarade att bara parlamentet, inte presidenten, har makt att förklara undantagstillstånd.
Medan Janukovytj satt i möte med Tysklands, Frankrikes och Polens utrikesministrar drog parlamentet undan mattan han stod på. Under fredagskvällen fortsatte den nya majoriteten i parlamentet att klubba allt mer revolutionerande beslut på löpande band medan demonstranterna fortsatte att kräva presidentens omedelbara avgång.
Överenskommelsen om en samlingsregering inom tio dagar och extra presidentval inom tio månader ser bra ut, men tio dagar är en oändligt lång tid i ukrainsk politik. Sent på fredagskvällen rapporterade ukrainska medier att president Janukovytj överraskande lämnat Kiev. Många undrade om han tänkte komma tillbaka.
Gå till toppen