Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lämna kameran hemma

Mobilkameratest: Vi har hittat den allra bästa.

Kompaktkamerorna är på utdöende och det är inte konstigt. Vill man ta riktigt bra bilder finns det idag riktigt små systemkameror som är mycket bättre.
Och för att knäppa oplanerade bilder till vardags använder idag nästan alla sin mobilkamera. Den har man ju alltid i fickan redo att dra fram för att föreviga en oväntad situation eller dela med sig av sitt liv i sociala medier. Men bildkvaliteten har ju trots allt inte riktigt varit i klass ens med enklare kompaktkameror.
Det senaste året har det dock hänt mycket med mobilkamerorna. Att kriga om vem som har flest megapixel fungerar inte längre utan nu måste man hitta något nytt att skriva på kartongen.
Lyckligtvis verkar tillverkarna ha upptäckt att folk inte bara vill ha stora bilder, de vill faktiskt ha bra bilder. Vi kanske inte riktigt än kan kasta bort kompaktkameran i byrålådan, men vi är nästan där. Ge det ett år eller två så ska ni se att rubriken stämmer till hundra procent.
Vi bad de större tillverkarna att rekommendera den modell som de ansåg hade den allra bästa fotokvaliteten. Vi tog sedan en mängd foton som avslöjar svagheter. Exempelvis en bild av tallriken på restaurangen i dåligt ljus, en närbild, en bild av geometriska mönster som avslöjar förvrängningar. Dessutom använde vi standardiserade färgkartor och gråkort i studio för att avslöja färgstick och dålig vitbalans. Alla foton granskades sedan på en kalibrerad skärm och betygsattes vad gällde skärpa, brus, färgåtergivning, vitbalans och geometri.
Betygen i detta test gäller endast kameran, inte mobilen som helhet.

Snabb och enkel

Iphone har en bra allroundkamera som funkar bra i de flesta situationer. Man får helt enkelt skarpa bilder med bra färger. Man har visserligen inga som helst inställningsmöjligheter men å andra sidan är kameran löjligt lätt att plåta med. Dessutom är den snabb vilket gör att man sällan missar en bild. Det är egentligen bara i besvärliga situationer, som vid svagt ljus, som den har blivit omsprungen av de extrema kameramobilerna. Däremot slår den dem vid blixtfotografering där den ger naturliga färger.
Sensor: 8 Mp BSI 1,5 mikrometerpixlar.
Optik: 30 mm/f2,2 elektronisk stabilisering
Blixt: Truetone 2xled.
Video: 1080p 30 bps/720p.
Frontkamera: 1,2 Mp.
Plus: En snabb kamera som oftast lyckas ta bra bilder med full automatik. Blixten ger ett trevligt varmt ljus.
Minus: Avsaknad av riktig bildstabilisering gör att man riskerar suddiga bilder. I svagt ljus blir det brusigt och detaljerna smetas ut.
Betyg: 5(6.)
Pris: 6 300 kronor.

Mörkrets furste

HTC har gått i motsatt riktning mot Nokia. Man har lyckats med föresatsen att ta in mer ljus och därmed kunna ta bättre bilder i svag belysning. Speciellt som man tack vare bildstabiliseringen även kan exponera längre utan att riskera suddiga bilder. Men under normala förhållanden tappar man tyvärr detaljskärpa. Detta i kombination med att det då och då dyker upp oönskade effekter i bilderna gör att HTC One tyvärr får lämna över platsen på tronen till sina konkurrenter.

Sensor: 4 Mp BSI CMOS 1/3 tum 2,0 mikrometer.

Optik: 28 mm/2,0, Optisk stabilisering.

Blixt: 5 nivåer.

Video: 1080p med HDR 30 bps.

Frontkamera: 2,1 Mp.

Plus: Det är få mobiler som kan skryta med lika bra bilder i svag belysning. Många inställningsmöjligheter och finesser för den som vill ha kontroll över fotograferandet.

Minus: Kameran hanterar inte knepiga fotoförhållanden speciellt bra och detaljskärpan är inte den bästa.

Betyg: 5(6).

Pris: 6 000 kronor.

Tekniktung och udda

Som mobiltelefon gillar vi verkligen prestanda och den intressanta tanken att flytta knapparna till baksidan.

Men som kameramobil är G2 bara över medel vilket inte räcker till i det här tuffa sällskapet.

Kamerahanteringen kunde varit bättre och vi hade önskat oss fler motivlägen. Den tar skarpa och välexponerade bilder men den lutar sig väl mycket på bildbehandling för att få ett bra resultat. Det gör att man tappar detaljer i normal belysning och att mörkerbilder blir onaturligt mjuka.

Sensor: 13 Mp 1/3 tum CMOS.

Optik: F2,4, optisk stabilisering.

Blixt: led.

Video: 1080p 60 bps.

Frontkamera: 2,1 Mp.

Plus: Riktig bildstabilisering hjälper till att undvika suddiga bilder och borde ge bra mörkerbilder. Autoläget gör ett bra jobb med exponering.

Minus: Mjukvaran verkar hata brus till den grad att den prioriterar det över att bevara detaljer i bilden.

Betyg: 4(6).

Pris: 5 000 kronor.

Kamerakungen

På papperet ser Nokias teknik smått galen ut men de har bevisat att det fungerar. Att ta riktigt högupplösta bilder och bearbeta dem till ett hanterligt format gör att man kan trolla. Till vardags kan man få detaljrika bilder eller simulera zoom och i dunkel belysning kan man få fram ljusare bilder. Dessutom kan den intresserade fotografen få full kontroll över alla inställningar och amatören kan prova på alla kreativa finesser. Visserligen sticker optiken ut en del men det är det värt för att få bra bilder.

Sensor: 41 Mp BSI 1/1,5 tum

Optik: 26 mm/f2,2 optisk stabilisering

Blixt: Xenon.

Video: 1080p 30 bps / 720p.

Frontkamera: 1,2 Mp F2,4.

Plus: En monstersensor som utför underverk med bilderna antingen det är solljus eller dunkel. Enkelt att ta bra bilder i dåligt ljus tack vare bildstabiliseringen eller Xenon-blixten.

Minus: Tar tid att starta och väl lång väntetid mellan bilderna.

Betyg: 6(6).

Pris: 6 000 kronor.

Misslyckad kompromiss

Vi skulle vilja ställa oss upp och applådera Samsung för att de lyckats klämma in 10x zoom-optik i något som nästan är mobilstorlek. Men vi kan inte. Bortsett från att det är jättebra att kunna zooma ibland så tar Galaxy S4 Zoom faktiskt inte bättre bilder än de bästa mobilkamerorna. Dessutom gör optiken att den är obekväm att ha i handen när man ska göra något annat än att fotografera.

Och då är frågan om det är värt att ha en så pass stor och tung apparat i fickan. För de allra flesta, förmodligen inte.

Sensor: 16 Mp BSI 1/2,33 tum CMOS.

Optik: 24 mm/f3,1–6,3 10x, optisk stabilisering.

Blixt: Xenon.

Video: 1080p 30 bps.

Frontkamera: 1,9 Mp.

Plus: En riktig optisk zoom gör den mer användbar på semestern än en mobilkamera. Bra riktig blixt.

Minus: Tar inte bättre bilder än de bästa mobilkamerorna i de allra flesta situationer. För stor och klumpig att använda som smartmobil.

Betyg: 4(6).

Pris: 5 300 kronor.

Bäst bland de tunna

Ska man bara titta på bilderna på skärmen eller dela dem online så är bildkvaliteten från Xperia Z1 alldeles utmärkt. Bilderna ser skarpa ut, har bra tonomfång och tilltalande färger. Till och med i dåligt ljus lyckas den knäppa bra bilder om man håller den tillräckligt stilla. Det är först när man detaljgranskar 20 Mp-bilderna som man ser problem, men det kan åtgärdas med att gå ner till 8 Mp. Då finns det faktiskt få vanliga kameramobiler som tar lika bra bilder under varierande förhållanden.

Sensor: 20,7 Mp BSI 1/2,3 tum CMOS

Optik: F2,0

Blixt: led.

Video: 1080p 30 fps/1080p.

Frontkamera: 2 Mp.

Plus: Tar utmärkta bilder för vardagligt bruk, även i dåligt ljus. Ger möjlighet att plåta även i dåliga förhållanden eftersom den är vattentät.

Minus: Den högsta upplösningen ger problem med bildkvaliteten.

Betyg: 5(6).

Pris: 6 000 kronor.

Gå till toppen