Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Skum blandning av sexism och traditionella värderingar

Min kompis Jelenas lillebror friade till sin flickvän på nyårsdagen. Det hade nyblivna fästmön gått och väntat på i flera år, enligt uppgift från Jelena. Två grannar i huset där brodern och mamman bor, båda äldre kvinnor, kom förbi och lämnade presenter till brodern, det var lyxiga handdukar och grytor och stekpannor.
Jelena fick en 100-grams chokladkaka.
”Som ett tröstpris!” utbrast Jelena när hon på sitt teatrala sätt återgav episoden.
Det är inte så sällan som 37-åriga Jelena måste försvara sitt civilstånd. Som kvinna avkrävs hon också redovisning av läget dagligen, då artig serbiska kräver att man väljer fröken eller fru som tilltal.
Innan du kan betala för mjölken måste du alltså först berätta om du är singel eller gift. Önskar frun, eller ska det vara fröken, något annat?
Ett exempel till: När jag häromdagen behövde få tag i chefen för regeringens jämställdhetskontor i Belgrad fick jag på kontaktsidan reda på följande information om henne: födelseort och datum, mejladress samt … civilstånd. Hon är gift.
Besatthet av äktenskapet och kärnfamiljen som fundament i samhället är som bekant inget exklusivt Balkanfenomen. Vad som är intressant är den skumma blandningen av traditionella värderingar och hardcore sexism. Som den halvnakna kvinnan som möter en varje dag på sidan tre i dagstidningen Blic. Och den hyper-sexualiserade estetiken när de mest populära artisterna uppträder på bästa sändningstid på Tv Pink.
Visst är det rimligt att höja på ögonbrynen över dubbelmoralen när kyrkan och högerorienterade politiker propagerar för att äktenskap bara ska kunna ingås mellan en man och en kvinna, samtidigt som det faktum att vart fjärde heteroäktenskap slutar i skilsmässa lämnas okommenterat.
Eller hur kvinnor uppmanas att föda fler barn, samtidigt som anställningar villkoras med att kvinnor absolut inte skaffar barn. Eller att mammor till sjuka barn får sova på golvet på barnsjukhuset i Belgrad för att det saknas resurser. Eller bara det faktum att det inte går att åka med kollektivtrafik i Belgrad om du har barnvagn med dig. De män som tar ut föräldraledighet är för få för att synas i statistiken medan kvinnor föreslås jobba deltid eller starta egna företag.
Traditionella könsroller står sig starkt. Under snöstormen i förra veckan gav sig Aleksandar Vucic – med största sannolikhet Serbiens blivande premiärminister – ut och evakuerade barn på ett hjältemodigt valkampanjsmart sätt.
Bilderna på Vucic bärande på en liten pojke genom snömassorna imiterar ogenerat Putins machoestetik och fick enorm spridning. Å andra sidan verkar det inte spela någon roll hur framgångsrik en kvinna är i sin professionella roll, när hon ska presenteras placeras hon alltid i den privata sfären, som skönhetsobjekt eller mamma.
Senast är det serbiska handbollslandslagets spelare som fått klä upp sig i högklackat och tajta klänningar för olika reportage, efter att ha vunnit VM-silver i december.
Häromdagen kom ett beslut från Högsta domstolen om att inte tillåta den globala manifestationen ”One billion rising” mot mäns våld mot kvinnor, som skulle hållits utanför domstolsbyggnaden den 14 februari. Motiveringen var att musiken från manifestationen skulle störa domstolen i dess arbete.
Gå till toppen