Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Analys: Janukovytj famlar efter stöd

Kalle Kniivilä: ”Hans maktbas verkar ha krympt betydligt även på hemmaplan”.

En kitschig kristallkrona skymtar till vänster i bilden. Mannen i mörk kostym och slips står framför en vägg med guldfärgad, randig tapet. Det ekar i rummet.
– Jag kommer att göra allt för att försvara mitt land mot splittring och för att stoppa blodsutgjutelsen. Jag vet ännu inte hur jag kommer att göra detta.
Mannen talar ryska, sitt modersmål. Han verkar något ur balans. Han är Ukrainas president, säger han. Med tårar i ögonen upprepar han att han fått säkerhetsgarantier av de internationella medlarna.
Vi vet inte med säkerhet var den amatörmässiga videon är filmad. Själv säger Viktor Janukovytj att han befinner sig i Charkiv, den viktigaste staden i östra Ukraina, alldeles intill gränsen mot Ryssland. Här fick han över 70 procent av rösterna i presidentvalet 2010.
Det var också här ett möte med förtroendevalda från hela östra och södra Ukraina hade sammankallats för att protestera mot händelserna i Kiev och förklara att de inte tänker underställa sig parlamentets makt innan den konstitutionella ordningen är återställd.
Den stora idrottshallen var dekorerad med sovjetinspirerad symbolik som förde tankarna till andra världskriget, och flera talare krävde att beväpnade regionala självförsvarsstyrkor omedelbart grundas.
När vikten av nära samarbete med den stora grannen i öster nämndes ställde alla mötesdeltagare sig upp som en man, applåderade och skanderade "Ryssland! Ryssland!". Rysslands officiella representanter satt i första rad och ställde sig upp med alla andra.
Också Viktor Janukovytj ville delta i mötet – fast han kunde inte, för han var upptagen med viktiga saker, förklarar han något valhänt i amatörvideon. I samma video säger han att det som skett i Kiev är en statskupp och att oppositionen är en hop banditer.
Både Janukovytj och deltagarna i mötet i Charkiv hävdar att de vill förhindra en splittring av landet. I verkligheten är det motsatsen de sysslar med.
Presidentvalet 2010 visade en tydlig politisk skiljelinje mellan den sydöstra, huvudsakligen rysktalande delen av landet, som röstade på Janukovytj, och resten av landet, som röstade på den nu frisläppta Julia Tymosjenko.
Janukovytj säger att han är i östra Ukraina för att träffa sina väljare, men det är uppenbart att det inte finns någon återvändo till Kiev. Där tänker de nya makthavarna förvandla hans lyxresidens med tillhörande bilutställning och privat zoo till ett museum över korruption.
Om han skulle försöka att sitta kvar som östra Ukrainas president skulle det kraftigt öka risken för ett inbördeskrig. Men hans maktbas verkar ha krympt betydligt även på hemmaplan, och åtminstone utanför Krimhalvön är det inte många som skulle vilja se en splittring av landet.
I sin video säger den gråtmilde Janukovytj att han inte tänker lämna landet, utan ska fortsätta att åka runt i sydöstra Ukraina och rapportera om sina framgångar varje dag. Men framgångarna låter vänta på sig.
Sent på lördagskvällen meddelade ukrainska gränspolisen att den stoppat Viktor Janukovytjs chartrade flyg till Ryssland. Enligt gränspolisen saknades det giltiga dokument. Inte ens gränspolisen lyder längre mannen som säger sig vara Ukrainas president.
Gå till toppen