Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En trerätters nostalgimiddag

Kommer du ihåg hawaiikasslern, ostfonduen och päronen med After Eight? Vi bad kocken Marie Skogström att skapa en minnesvärd meny.

Skapa en förrätt från 60-talet, en varmrätt från 70-talet och en efterrätt från 80-talet – i modern tappning.
Den uppgiften fick kocken och konditorn Marie Skogström på Mat & Vin Slottsparken i Malmö.
Som förrätt valde hon rökt skinka med mimosasallad.
– När jag gick restaurangskolan var ett av mina första jobb att göra landgångar. Och det skulle alltid vara en klick mimosa på skinkan. Mimosa på skinkan är som senap och ketchup på korven, säger Marie Skogström.
Hon lägger en perfekt skuren klementinskiva på ett skinkknyte och smular sedan några rostade briocher över sin förrätt.
Marie Skogström, född 1977, uppvuxen i Berg, tre mil norr om Växjö, och nyligen korad till Sveriges första dessertmästare i Kanal 5, har ett eget nostalgiskt matminne från sin barndom.
– Vi tog hackad mormorsgurka, majonnäs, äpple, skinka och hackat kokt ägg. Sedan skar vi hatten av en 3,90-limpa och blandade gojan med brödet. Och nu kommer det göttiga, för sedan lade vi ost på alltihop, satte lilla hatten ovanpå och gratinerade allt i ugnen, säger hon och plockar fram en planka med gratinerat potatismos.
Som varmrätt har hon valt plankstek med baconlindade haricots verts och bearnaisesås.
– När man fick det eller filé black & white som barn, då var det fest, säger hon.
Svenskarnas förhållande till mat under de senaste årtiondena beskrivs i den nya boken ”Matnostalgi – rätterna vi minns och de vi helst vill glömma”. Författaren till boken, journalisten Joanna Drevinger, själv född 1974, beskriver 60- och 70-talen som en tid då man inte skulle förhäva sig.
– Det var inte så extravagant. På 70-talet bjöd man gärna hem grannarna på varma mackor. Stuvning köpte man färdig på burk. Och sedan lade man ost på det. Allt blev gott med ost, säger hon.
Boken tar upp flera exempel på mat som vi gärna stoppade i oss på 70-talet. Festlig räkcocktail med burksparris, falukorvsring i ugn med senap och ost och kassler med ananas (så kallad hawaiikassler) var favoriter liksom sherryskinkan, det vill säga skinka, sherry, vitpeppar, grädde, tomatpuré och curry som gräddades i 225 grader i 15 minuter och serverades med potatis eller ris och gärna lite kokt purjolök.
Till efterrätt blev det ofta inlagda persikor med vispgrädde, sockrad färdigskalad kiwi på burk eller konserverade päron med smältande After Eight.
– Mat hade ingen status, den skulle vara snabb och billig och kunskapsnivån var låg. Konserver var toppen. På 80-talet blev det lite mer avancerat. Vi fick nya influenser, från bland annat Frankrike och USA. Avokadon kom. Den gröpte vi ur och åt med räkor eller rom och crème fraiche. Och vi åt oxfilé Wellington och quiche, säger Joanna Drevinger.
Själv minns hon fredagskvällarna när hon och hennes pappa var ensamma hemma. Då blev det lövbiff och pommes frites med bearnaisesås eller kryddsmör.
I boken nämns också rätter som murkelsufflé, laxmousse, räkor i rosa sås med saffransris, smörgåstårta, crème Ninon (grön ärtsoppa) och rostbiff med potatissallad som typiska 80-talsrätter. Desserterna bestod gärna av friterad camembert, cheesecake med bär, ostbricka eller varför inte en Galliano hotshot.
– Det var ju högkonjunktur och plötsligt skulle maten vara lite mer tjusig. Å ena sidan skulle man arbeta mer med maten. Å andra sidan kom mikrovågsugnen. Allt kunde lagas i mikon.
I Marie Skogströms restaurangkök är det dags för 80-talsefterrätt och hon har valt banana split.
Hon vispar grädden lätt, tar en sked och testar att den har rätt skvättkonsistens. Grädden ska nämligen skvättas precis lagom nonchalant över bananskivorna som lagts i en båge över en spegel av Valrhonachoklad.
Vad kommer då folk i framtiden att skriva om hur vårt förhållande till mat såg ut 2014?
Joanna Drevinger funderar en stund och säger att det är svårt att svara på eftersom trender kommer och går mycket snabbare nu.
– Men man skulle nog skriva att på vardagarna hann folk inte laga så mycket mat, då var det färdigmat eller en sådan där ”matkasse” som gällde. På helgerna däremot lagade folk avancerad mat. Och så allt snack om den där torsken – skrei. Skreien kommer man säkert att skriva om.
Dessutom är hon övertygad om att vi kommer att titta tillbaka på 2014 som året då vi på allvar började ifrågasätta vår köttkonsumtion.
Gå till toppen