Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gudrun går hem

Homeparty med jämställdhet istället för plastbunkar. På kort tid har Feministiskt Initiativ fått sjutusen medlemmar.
I september tänker Gudrun Schyman göra comeback i Sverige riksdag.
”Det är skarpt läge”, säger hon.

Det är knökfullt i hörnrummet med utsikt över Möllevångstorget.
Fyrtio kvinnor och en handfull män har trängt ihop sig på brädgolvet och i sofforna. De flesta är mellan tjugofem och trettio.
Kakfat med hembakat. Värmeljus. Småbarnsjoller. Regnbågsflaggan i fönstret. Och på väggen en liten tavla med Gudrun Schymans ansikte, sytt i korsstygn.
Det är tydligt att FI-ledaren är på hemmaplan.
– Alla måste ha papper och penna. Ni ska få kunskaper för livet! upplyser Gudrun Schyman.
När alla gjort sig redo förkunnar hon:
– Ni är en del i något som i historieböckerna kommer att beskrivas som feminismens genombrott.
Med en svart tuschpenna i högsta hugg berättar hon om maktstrukturer som härskar i samhället. Snart är whiteboarden ett virrvarr av pilar, streck och cirklar.
Åhörarna antecknar lydigt som en skolklass, ritar av och skrattar hjärtligt åt skämten.
– Man skickar kvinnor på inspirationsdagar. Ett hav av kvinnor lyssnar på fantastiska kvinnor som bestigit Mount Everest och startat tjugo företag innan de fyllt trettiofem. Löjligt! Jag har aldrig hört att man skickar män på inspirationsdagar.
Gudrun Schymans budskap är att det finns en global maktordning där män är överordnade kvinnor. Det är den som ska brytas.
– Det är samma mönster och normer överallt. Men de tar sig olika uttryck beroende på hur långt demokratin har kommit.
Med jämna mellanrum under lektionen stannar Schyman upp och spänner blicken i åhörarna.
– Förstår ni?
För att patriarkala strukturer ska försvinna måste en ny dimension föras in i politiken, förklarar Schyman. Precis som Miljöpartiet på 1980-talet lyckades få in ”hållbarhet” ska FI se till att ”jämställdhet” genomsyrar allt.
– De gamla partierna bygger på klass. Miljöpartiet kom med något som gick på tvärs. Det var väldigt provocerande. Jag var själv ledare för Vänsterpartiet då. Och jag sa: Det behövs inget miljöparti, vi är ett miljöparti. Nu kommer Jonas Sjöstedt att säga: vi är ett feministparti.
– När Miljöpartiet kom in i riksdagen kunde de andra partierna inte längre fnysa åt ”miljömupparna”. De blev tvungna att ta hänsyn till en ny dimension. Hållbarhet. Och det vitaliserade demokratin.
Schyman talar om mäns våld mot kvinnor.
– Den traditionella mansrollen är inpyrd med våld och virilitet. Vi måste prata om det. Så att inte ni män från fem års ålder gömmer er i rustning och vänjer er vid att jämt ha stånd, tjäna massor av pengar och rusa fram genom livet. Det finns en frihet att vinna!
I över två timmar håller hon på. När föredraget närmar sig slutet skickar hon runt en rosa sminkväska. Kollekten samlas in.
Eftersom FI fick mindre än en halv procent av rösterna i förra valet finns inget partistöd. Men en valfond på en halv miljon har byggts upp av bidrag från sympatisörer; Abba-Benny Andersson har skänkt 100 000 kronor. Och efter SVT:s Fittstim-program i januari – som fick feminister i hela landet att rasa – har medlemmarna strömmat till. Sjutusen är de nu.
Konceptet med homeparties har blivit en succé. Gudrun Schyman erbjöd sig att komma hem och prata hos alla som kunde ragga ihop tjugofem potentiella sympatisörer. Nu är hon fulltecknad med 180 möten på agendan. Till lägenheten vid Möllevångstorget kommer hon direkt från en träff i Lund. På kvällen ska hon göra ett tredje framträdande i Malmö.
När det blir dags för frågor flyger händerna upp i luften.
Sverigedemokraterna?
– Ett rasistiskt parti som vill begränsa aborträtten och återinföra sambeskattningen, säger Schyman. Jimmie Åkesson är en huvudfiende.
Hur ser FI ser på borgerliga feminister?
Klassanalysen är viktig, anser Schyman. Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) ger hon inte mycket för. Däremot samarbetar hon gärna med EU-ministern Birgitta Ohlsson från samma parti.
– Vi tycker exakt likadant om föräldraförsäkringen.
Vilka konkreta förslag tänker FI lägga i riksdagen?
Gudrun Schyman ger snabbt några exempel: Individuell föräldraförsäkring. Jämställdhetsfond för lika löner. Kortare arbetstid och rätt till heltid.
– Vår miljöpolitik liknar Miljöpartiets. Största skillnaden mot dem är familjepolitiken. Skillnaden mot Vänsterpartiet är att de inte vågar utmana de patriarkala strukturerna.
Gudrun Schyman slår sig ner i en soffa och börjar signera sin bok – ”100 brev som (inte?!) förändrade världen”. Det blir snabbt kö.
Enligt Lina Herbertsson, värd för homepartyt, var några av gästerna redan FI-anhängare när de kom. Andra mest nyfikna.
Laura Guia Diaz tillhör de senare. Hon är född på Kuba och jobbar nu som forskningsassistent i Lund.
– Jag visste inte mycket om FI. Men jag har förberett mig hela dan. Läste hela partiprogrammet. I år blir första gången jag röstar i Sverige.
Hon tvekar en stund.
– Jag vill informera mig om alla partier. Än har jag inte bestämt mig. Men Gudrun är väldigt tydlig.
Bestämt sig har däremot John Gustafsson gjort.
– FI och feminismen kan upplevas som lite skrämmande för många män. Det tycker jag är bra. Man kan lättare sätta sig in i hur andra människor som är i underläge känner sig.
– Som man förlorar man ju ofrånkomligen makt. Men det är viktigt att stå upp för ett jämställt samhälle.

FI:s historia

2005 (april): FI bildas. I styrelsen finns Gudrun Schyman och Tiina Rosenberg, professor i genusvetenskap.
2005 (oktober): Litteraturvetarprofessorn Ebba Witt-Brattström hoppar av i protest mot att Tiina Rosenberg sagt att kvinnor som ligger med män är könsförrädare. Kort därpå lämnar Rosenberg FI.
2006: FI får 0,68 procent i riksdagsvalet, trots draghjälp från Jane Fonda.
2009: FI får 2,2 procent av rösterna i EU-valet.
2010: FI får 0,4 procent i riksdagsvalet. I Simrishamn (Schymans hemkommun) får partiet 8,9 procent och fyra mandat i fullmäktige.
2014: FI har 7 000 medlemmar. Kampanjar hårt inför EU-val i maj och allmänna val i september. Gudrun Schyman toppar riksdagslistan. Soraya Post är nummer ett på EU-listan.

Gudrun Schyman om ...

... att S och M söker upp hundratusentals väljare i dörrknackningskampanjer.

– De knackar dörr. Jag går in.

... att både S och M börjar hota börsbolagen med att lagstifta om fler kvinnor i bolagsstyrelserna.

– Tja, vi för väl se om de vågar göra allvar av det.

... risken att en röst på FI är bortkastad om partiet ändå inte kommer in i riksdagen.

– I förra valet tänkte många att det viktigaste var att rösta bort alliansen. Vad blev resultatet? Vi fick en ny alliansregering och ett rasistparti som vågmästare!

FI:s politiska krav

Löner: Inrätta jämställdhetsfond. Ge Medlingsinstitutet direktiv och makt att styra avtalsförhandlingar mot mer jämställda löner.

Föräldraförsäkring: Individualisera helt.

Arbetstider: Generell arbetstidsförkortning och rätt till heltid i offentlig sektor.

Diskriminering: Lagstifta om positiv särbehandling på arbetsmarknaden.

Bolagsstyrelser: Lagstifta om minst 40 procent kvinnor.

Migration: Ge papperslösa uppehållstillstånd i Sverige.

Gå till toppen