Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Plankstek med entrecote

4 portioner
Plankstek med entrecote,Bild: Emma Larsson
800 g hängmörad marmorerad biff
salt
peppar
12 romanticatomater
olivolja
2 vitlöksklyftor
ett knippe timjan
Bönor
4 skivor bacon
200 g haricots verts
Duchessepotatis
1 kg potatis (mjölig sort)
3 äggulor
3 msk smör
3 msk matolja
salt
peppar
Bearnaisesås
500 g smör
4 schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 vitpepparkorn
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
6 äggulor
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
tabasco
salt
nymalen peppar
Sätt ugnen på 110 grader, baka tomaterna med vitlök, timjan och olivolja i ett par timmar.
Skala och koka potatisen. När den är klar, pressa ner den i en bunke. Häll i äggulorna och smöret samt oljan och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Smält/skira smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan. Håll smöret varmt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpepparkornen, vinäger och vatten. Koka ihop tills ungefär hälften återstår.
Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner sex äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning. Strö i hackad persilja och dragon. Salta och peppra, smaka av med tabasco.
Torka av biffarna så att de är torra. Salta och peppra på varje sida. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1–3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten. Stek med haricots verts de sista minuterna.
Sätt på grillen på full värme.
Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan. Lägg på köttet, tomaterna och de baconlindade brytbönorna. Sätt in plankan i ugnen och grilla tills duchessen har fått gyllengul färg.
Klicka på bearnaisesåsen och servera.
Gå till toppen