Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Robotar snart redo att ta jobben

Siktar du på en framtid inom telefonförsäljning eller service? Fundera ett varv till, för jobben kanske snart automatiseras. Nya forskningsresultat visar att robotar kan ta över nära hälften av alla jobb i USA –inom en snar framtid.

– 47 procent av jobben i USA riskerar att automatiseras, säger Carl Benedikt Frey, doktor i ekonomisk historia på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Tillsammans med en kollega vid Oxford Martin School har Frey undersökt vilka jobb som kan komma att tas över av datorer i framtiden.
Totalt 702 yrken ingår i studien som utförts på USA:s arbetsmarknad. Verksamma personer inom olika yrkesgrupper har besvarat enkäter om arbetsuppgifter, och med hjälp av en beräkningsmodell har forskarna sedan identifierat hinder och möjligheter till framtida automatisering. Enligt studien kan många jobb egentligen utföras lika bra av datorer och robotar – och det redan inom tjugo år.
– Men bara så länge jobbet inte kräver så stor social kompetens eller kreativitet, menar Carl Benedikt Frey och fortsätter:
– Eftersom främst jobb som inte kräver någon högre utbildning kan automatiseras kommer vi att se fortsatt stigande inkomstklyftor framöver.
Något resultat för Sverige finns ännu inte. Däremot har arbetsmarknaden i två av våra grannländer undersökts på samma sätt.
– Forskare har utgått från vår modell och även tittat på Danmark och Finland. Där antas runt en tredjedel av jobben automatiseras.
Inom tillverkningsindustrin är automatiseringen sedan länge ett välkänt faktum. Framöver kan datorerna även göra sitt intåg i yrkesgrupper inom transport, logistik, service och försäljning.
– Det är områden som har vuxit i många länder och som ger jobb till många relativt lågutbildade. Många av dessa jobb kommer förmodligen försvinna framöver, säger Carl Benedikt Frey.
Hur ska vi då tänka för att möta framtidens arbetsmarknad?
– Vi kommer att få vara beredda på att ombilda oss och vidareutbilda oss i takt med allt snabbare teknologisk förändring i jakten på rätt kompetens i framtiden.

Här är framtidens robotjobb

Här är några exempel på yrken som riskerar att bli helt– eller delvis– automatiserade och kan komma att utföras av datorer och robotar:
Telefonoperatörer.
Telefonförsäljare.
Försäljare inom detaljhandel.
Inköpare.
Revisorer och andra yrkesgrupper inom bokföring och administration.
Fastighetsmäklare.
Kreditanalytiker.
Servitörer.
Taxichaufförer.
Bibliotekarier.
Källa: The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerasation? av C Frey och M. Osborne, Lunds universitet/University of Oxford 2013.
Gå till toppen