Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så var chatten om läget i Ukraina

Kalle Kniivilä svarade på läsarnas frågor om läget i Ukraina.

Bild: Karin Hartley

Håkan L: Hur kan det komma sig att Janukovitj har tagit ut så stora svängar? Jag menar fängslat Timosjenko, angripit demonstranter med dödligt våld. Tror han sig ha beskydd uppifrån? En västlig politiker skulle bli tvungen att avgå efter några månader och troligtvis bli åtalad.

Kalle Kniivilä: Ukraina har aldrig varit en välfungerande rättsstat, även om det skedde vissa förbättringar åren efter den orangea revolutionen 2004. Janukovytj återställde den starka presidentmakten 2010 några månader efter det att han blivit vald. Eftersom han dessutom med stöd av kommunistpartiet hade stark majoritet i parlamentet hade han fria händer. Domstolar i Ukraina har varit kända att gå i makthavarnas ledband.

15:00, 22 February 2014

 

Viktor: Det skrivs om nationalister och ultranationalister i Ukraina. Vilken slags nationalister är det frågan om? Läskiga skinnhuven eller mer typen skotska separatister?

Kalle Kniivilä: Det finns alla typer. Högerextremister var en relativt liten minoritet bland demonstranterna från början. Demonstranterna radikaliserades delvis som en följd av polisvåldet. I parlamentet finns det högerextrema nationalistpartiet Svoboda, men det är bra ett av tre oppositionspartier vars ledare varit aktiva under protesterna. De två andra partierna har ingen tydlig ideologisk bas, men kan eventuellt beskrivas som högerliberala.

15:04, 22 February 2014

 

Andrzej Minajapolye: Det verkar vara högerextremister som varit drivande i protesterna mot presidenten Viktor Janukovytj, i alla fall de som varit våldsamma. Vilken roll kommer dessa krafter att spela i ett framtida Ukraina?

Kalle Kniivilä: Högerextremisterna var bara en mindre del av demonstranterna, men när sammandrabbningarna blev våldsamma var många extremister i frontlinjen. Det var också extremisterna som var ansvariga för några av husockupationerna i centrala Kiev. Deras folkliga stöd är begränsat, och om det stämmer att polisen i Kiev nu tar sina order från parlamentet, eller övergångsregeringen som troligen snart tillsätts, är det sannolikt att högerextremisternas roll kommer att minska.

15:06, 22 February 2014

 

Avinor: Vad händer nu? Finns det på kort sikt någon chans för Ukraina att få en en ansvarsfull demokratisk regering, en rättsstat och en fungerande ekonomi?

Kalle Kniivilä: Inte på kort sikt, i bästa fall på några års sikt. Även om parlamentet nu lyckas bilda en fungerande regering som kan kontrollera hela landets territorium, finns det många omedelbara problem att lösa. Landet är nära en statsbankrutt och för tillfället helt beroende av stödlån som Ryssland utlovat, men ännu inte betalat ut.

15:15, 22 February 2014

 

Dikta: Hur kan vi få en objektiv bild av vad som händer i Ukraina, som inte färgas av propaganda från någon sida?

Kalle Kniivilä: Vi vet ännu inte allt om bakgrunden till de senaste dagarnas händelser i Ukraina. Det är uppenbart att Ryssland, EU och USA har försökt påverka händelsernas gång. Men jag anser att svenska medier generellt har förmedlat en ganska nyanserad bild av läget i Ukraina.

15:15, 22 February 2014

 

Örjan Hejdegran: Hur sannolikt är det att Ukraina kommer att delas i två stater? Eller ännu flera?

Kalle Kniivilä: Läget förändras timme för timme. Representanter för Janukovytjs Regionparti från södra och östra Ukraina höll i dag ett möte i Charkiv, där de deklarerade att de inte erkänner parlamentet i Kiev. Tidigare i veckan gjorde regionala maktorgan i västra Ukraina liknande förklaringar i protest mot dödandet av demonstranter i Kiev. På helt rysktalande Krimhalvön har politiker börjat diskutera självsändighet. Mycket beror på hur president Janukovytj och Ryssland agerar. Janukovytj har inte synts till sedan i går kväll, och ingen vet var han är nu.

15:18, 22 February 2014

 

Karl: Det talas om att stormakternas insatser bara varit för den egna makten, stämmer det?

Kalle Kniivilä: Maktpolitik spelar säkert viss roll, men det är omöjligt att säga hur stor. USA:s representanter har talat om vikten av demokrati och mänskliga rättigheter, medan Rysslands representanter mest har protesterat mot extern inblandning, trots att Ryssland spelade en mycket aktiv roll när president Janukovytj i sista stund ställde in det planerade samarbetsavtalet med EU.

15:20, 22 February 2014

 

Läsare: Hur har reaktionerna i Vitryssland varit på händelseutvecklingen i Ukraina?

Kalle Kniivilä: Den stora publiken i Vitryssland har fått en mycket ensidig bild av händelserna. I de statsstyrda medierna (några andra finns det knappt i Vitryssland) har demonstranterna beskrivits snarast som nazistsympatisörer som gör revolution med hjälp av stöd från väst. Även ryska statsstyrda medier har kört med liknande ensidig propaganda, vilket givetvis har påverkat allmänhetens bild av händelseförloppet.

15:22, 22 February 2014

 

Bertilo: Hur stor är risken att Ryssland ingriper militärt, ockuperar Krim, eller något sådant?

Kalle Kniivilä: Förhoppningsvis är risken mycket liten. Ett sådant ingripande kan rimligtvis bara bli aktuellt om Ukraina splittras och saknar fungerande centralregering. Men åtminstone när det gäller Krim är risken ändå inte helt obefintlig, om det lokala parlamentet i Krim skulle förklara halvön självständig och tillkalla rysk hjälp. Nästan hela Krims befolkning är rysktalande och Ryssland har en viktig marinbas där.

15:24, 22 February 2014

 

Jonas: Vad är det som har gjort att situationen har exploderat just nu?

Kalle Kniivilä: Den omedelbara anledningen tycks ha varit beslutet att låta polisen skjuta skarpt mot demonstranterna och det stora antalet dödsoffer, både bland demonstranter men även bland poliserna. Det blev uppenbart att situationen höll på att spåra ur, och Janukovytjs förlorade sin maktbas när hans partikamrater lämnade skeppet. Dessutom har det troligen förekommit påtryckningar från USA och Ryssland bakom kulisserna. Om det vet vi bara att det har förekommit telefonsamtal, inte vad som sagts.

15:26, 22 February 2014

 

Lars Erlandsson: Janukovytj flydde interimsregeringen. Han mottogs av massdemonstrationer i sin "hemstad" och flydde vidare. Hans plan har varit synligt i Förenade Arab Emiratet. Detta enligt mina källor bland aktivister på plats. Vilka källor har du?

Kalle Kniivilä: Redan i går kväll rapporterades det att Janukovytj lämnat Kiev. Sedan dess finns inga säkra uppgifter om var han befinner sig, ingen har sett honom. Enligt källor i hans närhet ska han finnas i Charkiv, men presidentplanet sägs ha siktats i Förenade Arabemiraten. Det är inte känt med säkerhet vem som fanns ombord.

15:29, 22 February 2014

 

Ett fruntimmer: Varifrån kommer ryktena om att Janukovitj ska avgå? Känns som att SvD är ganska ensamma om att rapportera detta, blir konfunderad över att de slår upp det

Kalle Kniivilä: Det har kommit uppgifter från flera håll om att Janukovytj beslutat att avgå. Presidentens residens utanför Kiev står tomt. En av oppositionsledarna uppges ha talat med Janukovytj i telefon och fått bekräftelse på att han tänker avgå. Därefter har andra källor hävdat att Janukovytj tänkt om. Vi vet helt enkelt ännu inte om han tänker avgå. Frågan är om han vet det själv.

15:30, 22 February 2014

 

Vetgirig: Hej! Jag har en fråga/reflektion om nyhetsrapporteringen i Ukraina. På http://m.youtube.com/watch?v=1gNc467WQeM kan man se ukrainska säkerhetsstyrkor som ur den våldsamma demonstrationspöbeln omhändertagit en person med amerikansk (och internationell) polislegitimation. Varför kan man inte läsa om det i svenska media? Anses det vara ett irrelevant inslag? Eller finns det andra förklaringar? Själv tänker jag osökt på de rykten om att västerländska (läs: amerikanska!) säkerhetstjänster skulle ha anstiftat den senaste tidens våldsamheter. Har du några tankar runt detta?

Kalle Kniivilä: Det förekommer omfattande ryktesspridning från alla möjliga håll den här typen av konflikter. Förutom amerikanska polislegitimationer har även ryska polislegitimationer lagts fram som bevis på främmande makters inblandning i konflikten. Men skulle hemliga agenter verkligen ha med sig bevis på vilka de är? Risken skulle ju vara stor för att bevisen skulle hittas av fel person. Personligen tror jag inte på den här typens "bevis".

15:33, 22 February 2014

 

Sophia Barthelson: Är det bekräftat att Julia Tymoschenko släppts ur fängelset?

Kalle Kniivilä: Senaste uppgiften som jag sett är att en stor folkmassa väntar på henne utanför fängelsesjukhuset i Charkiv och att hon kan släppas tidigast ca. kl 17 svensk tid.

15:34, 22 February 2014

 

Örjan Hejdegran: Hur vet man att det inte var högerextremister som stod för det dödliga våldet under protesterna i huvudstaden, för att sätta igång någon form av uppror? Presidenten vill väl främst sitta kvar vid makten, inte döda demonstranter.

Kalle Kniivilä: Som sagt, det förekommer alla sorters ryktesspridning i den här typen av situationer. Vi vet dock att polisstyrkorna hade fått officiellt tillstånd att skjuta skarpt.

15:35, 22 February 2014

 

Avinor: Janukovytj har uttalat sig i en treminuters TV-intervju som släpptes precis. Skulle gärna höra din analys.

Kalle Kniivilä: Jag har inte hunnit se inslaget, men enligt vad jag ser i nyhetsrapporteringen ska han ha sagt att han inte tänker avgå och att det som hänt i Kiev är en statskupp. Det bådar inte gott för framtiden, risken finns att han vill försöker hålla sig kvar vid makten trots att hans maktbas krymper snabbt. En snabb avgång hade minimerat risken av fortsatt våld.

15:37, 22 February 2014

 

Charles: Hur viktigt är det att följa olika sorters media mef olika vinklar, t.ex Russia Today och CNN?

Kalle Kniivilä: Det är fakta som är det viktiga. Vinklade medier gör det bara svårare att se vad som händer. Jag tycker att nyhetsjournalistiken ska sträva efter objektivitet, inte efter att bekräfta läsarnas eller tittarnas befintliga världsbild.

15:38, 22 February 2014

 

Örjan Hejdegran: Hade ukrainarna det bättre ställt på Sovjettiden, eller varför väljer så många att protestera mot politikerna just nu?

Kalle Kniivilä: Ukrainarna hade det inte bättre på Sovjettiden. Men deras grannar i både öst (Ryssland) och väst (Polen) har fått det betydligt bättre än de själva. Den akuta anledningen till protesterna som började för över tre månader sedan var att president Janukovytj plötsligt backade från det planerade samarbetsavtalet med EU, som många hade hoppats på längre sikt skulle ha lett till en positiv utveckling.

15:41, 22 February 2014

 

Charles: Hur aktiva har kommunisterna varit?

Kalle Kniivilä: Kommunisterna har inte varit speciellt aktiva alls, de har mest fungerat som stödparti till Janukovytj i parlamentet.

15:43, 22 February 2014

 

Henke81: Tror du Ryssland kommer att gå in militärt om oppositionen tar över landet, kanske med Tymosjenko i spetsen?

Kalle Kniivilä: Jag tror inte det. Ett ryskt militärt ingripande är osannolikt, eftersom det knappast är i Rysslands intresse. Men mycket beror på den fortsatta inrikespolitiska utvecklingen i landet. Representanter för ryska regeringen har uttalat stöd för federalisering av Ukraina.

15:46, 22 February 2014

 

Agak: Hur överdrivna/underdrivna är uppgifterna om ökad makt för högerextrema grupper som Pravyj Sektor?

Kalle Kniivilä: Högerextrema grupper har haft stort inflytande under vissa skeden i händelseförloppet. Lyckligtvis verkar de hittills inta ha försökt använda dagens maktvakuum i Kiev för att driva igenom sina krav med våld. Om det stämmer att polisen i Kiev nu tar order från parlamentet och den övergångsregering som troligen snart kan tillsättas, är det sannolikt att högerextremisternas roll snabbt minskar.

15:48, 22 February 2014

 

Agak: Hur starkt aktivt stöd kommer den nya regimen att få av hela Ukraina, beräknar du?

Kalle Kniivilä: Det beror helt på hur regeringen ser ut, och det vet vi ännu inte. Troligen kommer Julia Tymosjenko ha en stark roll när hon släpps fri. Hon är inte speciellt populär i östra Ukraina.

15:50, 22 February 2014

 

Charles: Hur tror du utfallet blir när allt lugnat ner sig?

Kalle Kniivilä: Det är alldeles för tidigt att svara på den frågan. Mycket beror på vad Janukovytj gör, och om han har kvar något stöd i östra Ukraina. Troligen är det stödet svagt nu.

15:51, 22 February 2014

 

Karl: Tycker du att västlig media ger en objektiv bild av händelserna? Är det nån skillnad på den bild mer östlig media ger? Är någon mer "rätt"?

Kalle Kniivilä: Jag tycker att det är alldeles för generaliserande att prata om "västlig media" eller "östlig media". Det finns bra och balanserad rapportering både i väst och i öst. I Ryssland är den visserligen marginaliserad, men den finns. I väst tycker jag problemen i rapporteringen mest handlar om brist på kunskap.

15:53, 22 February 2014

 

Pelle: Den där sk polislegitimationen som nämdes innan är bara ett medlemskort för en "kompisklubb" för poliser. Dessutom var den från 2012 så den betyder ingenting. Putin/Ryssland har varit tysta, kanske beroende på OS, men vad kommer deras reaktion vara då de knappast är intresserade av att väst är nära?

Kalle Kniivilä: Ryssland har inte varit tyst. Redan i går offentliggjorde ryska utrikesministeriet ett officiellt uttalande som går ut på att en återgång till 2004 års grundlag i Ukraina (med svagare presidentmakt) bör föregås av en folkomröstning – ett tydligt exempel på inblandning. Ryssland vill ha en stark president att göra affärer med, inte ett besvärligt parlament som diskuterar politiska frågor öppet. Ryssland skickade också sina representanter till dagens möte i Charkiv, där representanter för östra och södra Ukraina förklarade att de inte erkänner parlamentet i Kiev.

15:56, 22 February 2014

Gå till toppen