Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bil & Trafik

Ulf Jarevik: Du behöver inte det Zlatan säljer

Lillasyster Charlie har lärt sig nationalsången.
Zlatan vid den fyrhjulsdrivna XC70 som förbrukar över 50 procent mer bränsle än den snålaste varianten av V70.Bild: Volvo
Hon är två. Syskonen på fem och nio kan den också – såklart.
Har de lärt sig den på dagis, skolan, fritids, kyrkans barntimme eller av envisa föräldrar?
Nej – och åter nej.
Kidsen lärde sig den på två minuter. Exakt. Tack vare Zlatan.
Om det ändå hade varit efter ett lyckat EM- eller VM-slutspel hade det känts bättre. Eller till och med efter vänskapslandskampen mot England där Zlatan gjorde alla fyra målen varav ett av dem var det snyggaste i hela världen 2013.
Då hade det också känts bra.
Nu är det efter en reklamfilm för en bil med fyrhjulsdrift – där Zlatan kör, jagar och gosar med familjen och badar i isvak.
Och samtidigt som de svenska barnen snappar upp Zlatans och Volvos budskap sitter direktörerna på den svenska biltillverkaren och gnuggar sina händer.
Premiären av reklamen var mer upphaussad än TV4-programmet den var i och fram till idag har den setts av närmare 4,3 miljoner tittare på Youtube.
Filmen kom när den behövdes som allra mest – Sveriges mest sålda bil 2013 har sex år på nacken och ska hållas vid liv i minst ett par år till innan en ny modell är redo för lansering.
Men behöver vi fler fyrhjulsdrivna bilar?
Svaret är nej.
De flesta av oss kör nästan jämnt på bra vägar i schyst väder. Åker du en vecka till fjällen klarar du dig bra med drivning på bara två hjul. Blir vädret och väglaget förskräckligt är det bara att sänka farten. Svårare är det inte.
Fyrhjulsdrivna bilar är tyngre, drar mer bränsle och släpper ut mer farliga ämnen.
Populariteten för fyrhjulsdrivna bilar har ökat avsevärt de senaste åren och det har bidragit till att sänkningen av koldioxidhalten från våra bilar har bromsats av. En skattehöjning är att vänta och är det något svenska bilköpare är bra på så är det att välja bort sådant som svider i plånboken.
En bil för fyrahundratusen går bra, men kostar det en tusenlapp extra om året i skatt så går det inte alls …
I det läget hjälper nog inte ens en Zlatan bakom ratten.
Volvo V70 är Sveriges mest sålda bil. XC70 är den fyrhjulsdrivna varianten.
Gå till toppen